U Kraljevu je zbog velike količine padavina proglašena vanredna situacija, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Izlili se potoci i kanali za odvodnjavanje. Vanredna situacija proglašena u Kniću i u Sremskoj Mitrovici.

Marić je rekao da je zbog velike količine padavina voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava, koja se nalaze u prigradskim naseljima, a da su tri osobe iz mjesta Grdica evakuisane. On je kazao i da je izbavljeno 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac.

Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i dijelovima gradskog područja, a reporter RTS javio je da je u centru grada, pored starog groblja, voda u kućama uništila stvari, podigla podove.

Sirča kod Kraljeva. pic.twitter.com/eS1fv9LJ6e

— Nikola Adžić (@adzo83) June 3, 2019

Mještani očekuju pomoć nadležnih, ali trenutno nema nikoga jer je slično u mnogim dijelovima grada. Prema podacima hidrometeorološke stanice, za četiri sata palo je 85 litara kiše po metru kvadratnom.

Marić je naveo da kiša pada i u Lučanima i Čačku, kao i da su zbog najave većih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije upućeni na krizna mjesta.

“Do izlivanja rijeke došlo je i u Tutinu gdje je voda ušla u dvorišta 20 kuća. U mjestu Vinča kod Čačka evakuisane su dvije osobe”, rekao je Marić.

Visok nivo vode u kanalima pravi velike probleme u Sremskoj Mitrovici

Na teritoriji Sremske Mitrovice zbog visokog nivoa podzemnih voda i u kanalskoj mreži proglašena je vanredna situacija. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader rekao je za Radio Novi Sad da je situacija u ovom gradu stabilna, ali da podzemne vode i visok nivo vode u kanalima i dalje pravi velike probleme.

Odluci o proglašenju vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici prethodila je sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je konstatovano da su najugroženiji dijelovi Laćarka i gradska naselja u blizini velikih kanala Starog i Novog Čikasa i Radinačkog vrela.

Za sada, kaže on, nema konačnih podataka o tome koliko je domaćinstava ugroženo, ali je izvjesno da je voda ušla u nekoliko kuća u mjesnoj zajednici “Sava” u Sremskoj Mitrovici, zatim u dvije kuće u Laćarku, u mjesnoj zajednici “Slobodan Bajić Paja” takođe je ugroženo nekoliko domaćinstava gdje se podzemna voda nalazi u dvorištima.

Vodu je, dodao je on, teško prepumpati, jer se ona ponovo vraća iz kanala i situacija će se riješiti tek kada kanali budu mogli normalno odvoditi vodu u Savu.

Problem je i što vodostaj Save raste pa zaustavlja dotok iz kanala tako se voda preko ustava prepumpava u Savu.

Izlile se Gruža i Čestinska rijeka

Štab za vanredne situacije opštine Knić proglasio je vanrednu situacija na cijeloj teritoriji te opštine, gdje je zbog obilnih padavina tokom noći došlo do izlivanja rijeke Gruže i Čestinske rijeke, rečeno je Beti u Upravi za vanredne situacije u Kragujevcu. Prema saopštenju iz opštine Knić, najteže je u selima Donje Gruže gdje su kuće i staje pod vodom, nekoliko porodica je evakuisano, a na stotine hektara je poplavljeno.

Oštećeni su putevi, mostovi, poplavljena je i ambulanta u Gruži koja neće raditi. Voda sa izvorišta Ribeška je za sada ispravna, ali Štab za vanredne situacije u opštini Knić apelovao je na građane da obezbijede zalihe vode za piće. Do izvorišta je prodrla voda, pumpe su isključene ali će vodosnabdijevanje tokom dana biti normalizovano.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović je rekao Beti da su opštini Knić već poslate vreće sa pijeskom, a biće upućena i specijalna vozila sa čamcima, pumpe za crpljenje vode i jedna cisterna sa vodom za piće. Kočović je rekao da je najteža situacija u selima Guberevac, Gruža i Čestin, gdje su se rijeke izlile na nebranjeno poljoprivredno zemljište.

Tokom noći u dva domaćinstva u Čestinu obavljena je evakuacija stoke, a u Guberevcu se u tri domaćinstva radilo na crpljenju vode.

Prema riječima Kočovića, bilo je prekida na dijelu puta Kragujevac-Kraljevo u Guberevcu i Balosavi, kao i željeznici u Čestinu.

Na teritoriji grada Kragujevca najviše se intervenisalo tokom noći zbog izlivanja kišne kanalizacije u obodnim naseljima, Beloševac, Bresnica, Grošnica i Ilina Voda.

Kritično u selima u Gornjem Dragačevu

Zbog obilnih padavina od jutros je kritično i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu. Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, potvrdio je za RTS predsjednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

I na području Ivanjice bujični potoci izlili su velike količine vode na gradsko i seosko područje. Najviše problema ima u Priličkom polju i Raščićima gdje je voda prodrla u kuće. Sve ekipe su na terenu.

Tokom noći obilne padavine zabilježene su i na teritoriji Novog Pazara. Vodostaj Ibra je u toku jutra porastao za oko pola metra, ali još nema opasnosti od izlivanja. Rizično je u slivu Jošanice, Raške, Bjelice i Zapadne Morave.

Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada, a lokalni put Tutin-Mehov krš neprohodan je za saobraćaj zbog izlivanja rijeke Vidrenjak. Opštinski štab za vanredne situacije je u zasjedanju, a ekipe JP “Novi Pazar put”, JKP “Gradac”, kao i veliki broj građana su na terenu.

Prema podacima metereologa, na području opštine Tutin od sinoć je palo oko 90 litara kiše po metru kvadratnom, a obilne padavine najavljene su i u naredna 24 sata. (N1)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...