Donald Trump, kontraverzni milijarder i zvanično je republikanski kandidat za američkog predsjednika na izborima koji će se održati u novembru ove godine.

Američki mediji su ovu kampanju milijardera okarakterisali kao “najekstremniju republikansku platformu u historiji.

Pored populističkih – privremene zabrane ulaska i posebne kontrole ulaska muslimana u zemlju, te izgradnje zida na granici prema Meksiku – platforma podržava protekcionističke ekonomske mjere nesvojstvene republikanskom establišmentu.

Platforma je prilično restriktivna i u odnosu na prava žena, učešće žena u vojnim operacijama, prava LGBT zajednice, vjeronauke u školama i povratka federalnog zemljišta saveznim državama, a od zakonodavaca se traži da se rukovode religijom.

Vanjsko – politički analitičar Neven Kazazović za “Avazov” portal vjeruje kako će ipak pobjedu na predsjedničkim izborima odnijeti Hillary Clinton.

Kazazović je naglasio kako u SAD-u, kao uostalom i u svijetu postoje dvije vrste glasača gradsko, odnosno oni upučeni koji svjesno glasaju za nešto i ruralno dio, odnosno oni sa kojima je lagano spinovati i kojima Donald Trump izgleda prihvatljivo.

– Slična stvar je bila u Velikoj Britaniji. Brexit je uspio iz prostog razloga zato što je ruralni dio države glasao za izlazak iz EU. Ista stvar je i u Americi. Tom ruralnom dijelu kojim je lagano spinovati se očito sviđa taj način na koji Trump radi i to im je prihvatljivo – kazao je Kazazović.

Naš sagovornik je kazao kako ovakav Trump odgovara ultraradikalnoj desnici u samoj republikanskoj stranci.

– On sa svojim načinom govora, potezima u predizbornoj kampanji pokazao da odgovara jednom dijelu ultraradikalne desnice u republikanskoj stranci. Ipak, sada je rano pričati o tim stvarima. Uvijek se može očekivati neki obrat. Barack Obama je rekao kako je predsjednik SAD-a zarobljenik koji oko sebe ima ljude koji će ga savjetovati. Predsjednik SAD-a bitno ne može utjecati na položaje na svijetu, jer ne odlučuje sam. On je samo najviši činovnik administracije – rekao je Kazazović.

Politički analitičar Srđan Vukadinović potvrdio je svoja očekivanja još od početka kampanje da će Trump biti republikanski, a Clinton demokatski kandidat.

 

– Jako je porazno što je Trump uopšte bio kandidat za republikanskog predstavnika u američkim izborima, a na kraju može doći i do pobjede. Pogotovo iz razloga što za protivnika ima jednu ženu. Clinton ima znatno bolje i humanije ideje, ali problem joj može predstavljati što Amerika još uvijek u potpunosti ne vjeruje da žena može vladati ovom moćnom državom. Sjećamo se kako je prošla upravo na izborima za demokratskog kandidata kada je za protivnika imala Obamu. Ovo što je Trump prezentovao u kampanji je jedna antipropaganda zdravoj politici, demokratiji, ljudskim pravima… Naime, ako se neko zalaže za zabranu ulaska u državu nekome samo zato što je druge rase, boje kože ili nečega slično onda je taj kandidat vrlo limitiran u poimanju politke i o shvatanju ljudskih prava – ističe Vukadinović.

– Sada kada je svijet ušao u jedan haos gdje su veliki problemi u Siriji, Libiji, Iraku, Turskoj… najmanje je potrebno da Trump predvodi svjetsku silu kakva je Amerika. Jednostavno, on to ne može da riješi. On može jedino da bude taj koji će samo još više rasplamsati sukob sa Turskom ili drugim državama. Sigurno je da će se promijeniti i politika prema BiH jer ako imamo nekoga ko minimizira ljude islamske vjeroispovijesti, a znajući prema posljednjem popisu stanovništva da u našoj državi živi više od 50 posto Bošnjaka, logično je da možemo očekivati i zaokret u politici prema BiH. Puno bolje bilo bi da predsjednik SAD bude demokrata kao što je to svojevremeno bio Bill Clinton kada su napravljeni značajni koraci prema saradnji Amerike sa BiH – rekao je Vukadinović.

Za kraj je ovaj politički analitičar istakao kako će pobjedu odnijeti onaj ko se najviše svidi neodlučenim kandidatima koji su možda u najzahtjevnijoj poziciji u historiji Amerike.

KOMENTARI:
Loading...