U policijskoj operativnoj akciji Insula, od 24. juna do 28. augusta, čiji je glavni cilj bila zaplijena droge na poznatoj plaži Zrće naplaćeno je više od četiri miliona kuna kazni, izvijestila je policija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Gospiću o akciji su govorili čelnici zadarske i ličko-senjske policije koji su istakli da je tokom akcije policija podnijela 46 kaznenih prijava, protiv 49 osumnjičenih osoba te zabilježila 73 kaznena djela, najviše zloupotrebe droge, ali i krivotvorenja novca. Ostvareno je i 1.045 zapljena droge što je porast od gotovo 35 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godne, izvijestila je ličko-senjska policija.

Zaplijenjena je najveća količina marihuane – 816,9 grama, a slijede MDMA i ectasy, kokain (251 gram), heroin (22,5 grama) te manje  količine ketamina, suboxona, efedrina, lsd-a i normabela.

“Procijenjena ukupna ‘ulična’ prodajna vrijednost zaplijenjene droge iznosi najmanje 550.000 kuna, s napomenom da je u obzir uzeta ‘uobičajena’ prodajna cijena na narko-tržištu u Hrvatskoj, dok je na području Zrća prodajna vrijednost droge bila višestruko veća od uobičajene”, kažu u policiji.

U vezi s navedenim pronalascima i zapljenama droga, policijski službenici su podnijeli ukupno 682 obavezna prekršajna naloga, za što je naplaćen iznos od 2.3 miliona kuna dok su nadležnom Prekršajnom  sudu u Pagu, podnijeli ukupno 172 optužna prijedloga za što će u prekršajnim postupcima biti izrečene odgovarajuće novčane kazne koje se procjenjuju na iznos od najmanje 860 hiljada kuna, kažu u policiji.

Ostatak kazni odnosi se na prometne, carinske i druge prekršaje.

KOMENTARI:
Loading...