Opozicione stranke u Srbiji održale su večeras protest u Zaječeru kako bi se izvršio pritisak za održavanje vanrednih lokalnih izbora, ali i upozorila Vladu Srbije na izuzetno tešku situaciju u tom gradu, javlja Anadolija.

Na protestnom skupu koji se održava, simbilično na dan početka protesta protiv režima Slobodana Miloševića 9. marta 1991. godine, u centru grada okupljenima se obratio lider Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić i bivši gradonačečnik Zaječara Boško Ničić, a u organizaciji skupa učestvuje i Nova stranka (NS) Zorana Živkovića i aktivisti lokalnih stranaka i organizacija.

Okupljeni kliču “Svi na noge, ajmo cijela Srbija!”, nose zastave Demokratske stranke (DS) i transparenti na kojima piše “Tražim nove izbore”, “Branim Zaječar”.

Policija je zvaničnim rješenjem zabranila sve javne skupove 9. marta na Trgu oslobođenja u Zaječaru, ali se nekoliko hiljada građana i aktvista opozicije okupilo na skupu pod nazivom “Branim Zaječar – moj grad”.

Skup “udružene opozicije”, kako je rečeno, održava se 24 godine i to od početka borbe protiv tiranije, zuluma i političkih moćnika.

Učesnici protesta sklandiraju protiv premijera Srbije Aleksandra Vučića i estradnog menaždera i aktuelnog predsjednika lokalne skupštine i poslanika u parlamentu Srbije Saše Mirkovića.

Uprava grada Zaječara na čijem čelu je Srpska napredna stranka (SNS) zakazala je u isto vrijeme na gradskom trgu koncert zaječarskih grupa, zbog čega je MUP i zabranio održavanje protesta na istom mjestu.

Opozicija u Zaječaru je u posljednjih mjesec dana održala pet protesta sa zahtjevom da se raspišu vanredni lokalni izbori.

U posljednje tri godine u Zaječaru je pogoršana ekonomska situacija i povećana nezaposlenost.

Opoziciona DS je prije dva dana formirala vladu u sjeni i najavila da će biti sluga radnika i srednjeg sloja koji su stub svakog društva.

KOMENTARI:
Loading...