– Takve akcije iz našeg ugla gledanja nemaju nikakvog smisla osim provokacije prema svim susjednim zemljama, osobito zemljama koje su neposredni susjedi Srbiji. Ovdje su ožiljci velikosrpske agresije Miloševićevog režima itekako još živi. Pitanja nestalih, ratnih zločina, ratnih šteta, teme su koje žive u narodu i opterećuju odnose i onda svaka vrsta ovakve poruke koja bi trebala izazvati naše žestoke reakcije ili dovesti u situaciju predstavnike srpske manjine da se moraju očitovati, iz mog ugla gledanja nisu napravljene radi nečega dobroga, nego da prouzroče eventualno negativan efekt – istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je Hrvatske zrela, demokratska država sa stabilnom vlašću i s odmjerenim, pametnim potezima u cilju zaštite nacionalnih interesa kada je riječ o vanjskoj politici, pogotovo kada je riječ o susjednim zemljama.

– Tu je ta ključna razlika. Mi smo obazrivi, štitimo naše interese, unapređujemo odnose, štitimo hrvatsku manjinu u Srbiji, a pitanja koja se odnose na srpsku manjinu u Hrvatskoj rješavamo tu, u Hrvatskom saboru u parlamentarnoj većini, u koaliciji koju imamo već pet godina – poručio je Plenković.

Kazao je i kako se jučer konzultirao s predstavnicima srpske manjine u Vladi te kako je stav SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća (SNV) da nema potrebe za isticanjem bilo kakvih zastava, ocijenivši to činom zrelosti.

– Ne tučemo na prvu loptu, ne nasjedamo na provokacije, gradimo što bolje odnose, svjesni svih teških naslijeđa prošlosti, opterećenja i hoćemo ići prema budućnosti na konstruktivan i pametan način – naglasio je hrvatski premijer.

Nazvao je ovaj događaj “malom situacijom” koja je na vrijeme pravilno sagledana i riješena.

Poručio je kako godinama namjerno ne reagira na izjave iz susjedne Srbije te kako izbjegava afektacije i “ping-pong žestokih izjava od kojih nema koristi, osim što se produbljuje nepovjerenje i remete odnosi”.