Plenković je po dolasku na samit EU-a komentirao nastojanja Europske pučke stranke i HDZ-a da se u rezoluciji o napretku Bosne i Hercegovine spomene konstitutivnost tri naroda u BiH. Taj amandman u četvrtak nije dobio većinsku podršku zastupnika Evropskog parlamenta, javlja Hina. 

VEZANI TEKST – Mehmedović: Krah eurohrvatske politike, još jedna pobjeda Bosne i Hercegovine

 – Za harmonično funkcioniranje Bosne i Hercegovine dobro je da se sva tri konstitutivna naroda i drugi građani dobro osjećaju. To je ideja koju smatramo dobrom, nije dobro preglasavanje i nije dobar inženjering – rekao je Plenković.

– Štogod pisalo u toj rezoluciji, bilo bi dobro da se spomenu konstitutivni narodi jer mislim da je to pozitivno. To neće promijeniti činjenicu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda. Ono što je važno jest da se postigne konsenzus oko izborne reforme koja će omogućiti legitimnu zastupljenost sva tri naroda u institucijama i bolje funkcioniranje – dodao je Plenković.

Plenković je rekao da je razgovarao i s autorom izviještaja o BiH Paulom Rangelom, portugalskim zastupnikom iz redova EPP-a.

Kaže da je od Rangela doznao da EPP podržava prijedlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima, ali da se tome protive liberali, zeleni i da se čini da i socijalisti nisu skloni tome.

 – Možemo reći da su EPP i HDZ bili za, a ostale političke grupe su bile protiv – rekao je Plenković.

 Plenković dodaje da u rezoluciji u cjelini ima više pozitivnih stvari.

Daytonski mirovni sporazum se spominje više puta, spominju se presude Europskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Također se pozdravlja dogovor čelnika HDZ BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji je omogućio da se u Mostaru nakon 12 godina održe izbori, naveo je. 

 Plenković je istaknuo da političke institucije u BiH, političke stranke, trebaju same postići dogovor o reformi izbornog sustava.