Tokom današnje molitve papa Franjo je kazao da se moli za pet smrtno stradalih i sve one koji su uznemireni nedavnim neredima i dramatičnim scenama u zgradi američkog Kongresa u Vašingtonu.

Uprkos napadu i neredima koje su izazvale pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Kongres je tokom sedmice potvrdio izborne rezultate i novoizabrani predsjednik SAD-a će 20. januara preuzeti funkciju u Bijeloj kući.

– Odbacite nasilje. Vrijeme je za oporavak. Nasilje je samodestruktivno i nanosi mnogo gubitaka, a nikako dobitke – poručio je papa Franjo.

Uporedo s tim, papa Franjo je za italijanski Kanal 5 kazao da je zaprepašten napadima na Kongres, posebno zato što smatra da su Amerikanci disciplinirani u demokraciji.

– I u najzrelijim društvima postoje manjine koje djeluju protiv demokratije i općeg dobra. Hvala Bogu, sve je završeno i ljudi su sve vidjeli i uvijek moramo učiti iz historije – kazao je papa Franjo u intervjuu koji će u cjelosti biti objavljen večeras.

Papa Franjo je u tom intervjuu kazao da se i lično prijavio za vakcinaciju protiv koronavirusa koja će u Vatikanu početi sutra.