U svome odgovoru katolički je poglavar kršenje šeste Božije zapovijedi (Ne sagriješi bludno!), za što se proziva Aupetita, nazvao “ne tako teškim grijehom”.

Nadbiskup se krajem novembra povukao nakon što je objavljeno da je u vezi s jednom ženom. Kao službeni razlog navedeno je “nejasno ponašanje” nadbiskupa prema ženi, kako je to objavila sama nadbiskupija, prenosi IKA.

Magazin Le Point je izvijestio tada o navodnoj aferi između nadbiskupa i neimenovane žene. Za to se doznalo kad je nadbiskup e-mail namijenjen toj ženi nenamjerno poslao svojoj sekretarici. Nadbiskup se složio da je takvo ponašanje moglo ostaviti dojam da je on u intimnoj vezi s tom ženom, no on sam to demantira.

– Izričito to odbijam – izjavio je za Le Point koji je objavio da je riječ o “odnosu odraslih osoba uz obostrani pristanak”, dakle, bez kršenja krivičnog zakona, no da biskup time krši crkveni zahtjev celibata.

Osvrćući se na ovaj slučaj, papa Franjo je prvo znatiželjne novinare pitao:

– Što se tiče slučaja Aupetit, pitam se, ali šta je učinio tako ozbiljno da je morao dati ostavku? Neka mi neko odgovori, šta je napravio?

– Ne znamo… Problem s upravljanjem (biskupijom) ili nešto drugo – odgovorio je papi jedan od novinara, nakon čega je uslijedilo Franjino detaljnije obraćanje.

– Ako ne poznajemo optužbu, ne možemo osuditi… Prije odgovora reći ću: istražite, eh, jer postoji opasnost da kažemo: osuđen je. Ko ga je osudio? Javno mnijenje, tračanje… Ne znamo… Ako vi znate zašto, recite, u suprotnom, ne mogu odgovoriti. I nećete znati koji je to bio njegov nedostatak, nedostatak protiv šeste zapovijedi, ali ne totalno, malih milovanja i masaža koje je učinio, to je optužba. To je grijeh, ali nije jedan od najtežih grijeha jer grijesi tijela nisu najteži. Najozbiljniji su oni koji imaju više anđeoskog: ponos, mržnja. Dakle, Aupetit je grešnik, kao i ja – ne znam osjećate li se tako… Možda kao što je bio i Petar, biskup na kojem je Isus Krist utemeljio Crkvu.

Kako to da je tadašnja zajednica prihvatila grešnog biskupa, i to s grijesima tako anđeoskim, kao što je zanijekati Krista! Budući da je to bila normalna Crkva, navikla se uvijek osjećati grešnom, svi, to je bila skromna Crkva. Vidimo da naša Crkva nije navikla imati grešnog biskupa, pravimo se da kažemo: moj biskup je svetac… Ne, ovaj crveni šešir… Svi smo mi grešnici. Ali kad trač raste, raste i oduzme dobar glas osobi, ne, on neće moći upravljati (biskupijom) jer je izgubio dobar glas, ne zbog svog grijeha, koji je grijeh – kao Petrov, kao moj, kao i tvoj – već zbog tračanja ljudi. Zbog toga sam prihvatio ostavku, ne na oltaru istine nego na oltaru licemjerja – izjavio je papa Franjo, objavila je Slobodna Dalmacija.