Vijeće sigurnosti UN-a održava treću vanrednu sjednicu o rastućim tenzijama između Izraela i Palestine i o izraelskim napadima na Gazu.

Šef palestinske diplomacije Al-Maliki je u obraćanju Vijeću sigurnosti izjavio da se užas kojeg je palestinski narod morao pretrpjeti ne može opisati riječima.

Podsjetivši kako je u jednom od izraelskih napada petomjesečna beba izgubila cijelu porodicu, Al-Maliki je kazao da Izrael čini ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Al-Maliki je kazao kako Vijeće sigurnosti može ispuniti svoju međunarodnu obavezu i okončati izraelsku okupaciju implementacijom sankcija, embarga na oružje i davanjem međunarodne zaštite Palestincima.

– Zašto se ne stavite u naš položaj? Da vam je zemlja pod okupacijom, narod izložen zločinima i ubijanju, šta biste uradili? Šta biste učinili da okončate zlo i odbranite nezavisnost – upitao je Al-Maliki.

On je dalje kazao da je sloboda Palestine jedini put ka slobodi te je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da preuzme svoje moralne i zakonske obaveze i reagira.