Prvu adventsku svijeću, koja se pali četiri sedmice prije Božića, i ove godine tradicionalno je zapalio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uz prigodni blagoslov katoličkog svećenika i molitvu okupljenih građana.

Unatoč pandemiji koronavirusa i pojačanim epidemiološkim mjerama koje su na snazi od ponoći, na paljenju prve svijeće na adventskom vijencu okupilo se stotinjak građana.

– Ova 2020. godina sve nas je itekako pogodila: poplava, potres, pandemija, događaji koji na prvu izgledaju nepremostivi, ipak nisu takvi kad pogledamo naokolo sebe. Unatoč svim problemima, u svim zagrebačkim kvartovima vidim mnoštvo ispruženih ruku – kazao je Bandić i dodao:

“Možda nema štandova i pozornica, ali ispružene ruke Zagrepčana svijetle jače od svega toga u godini koja je poljuljala cijeli svijet”,

Ipak, Advent u Zagrebu, koji je tri godine zaredom odnio titulu najboljeg adventa u Europi i pritom privlačio velik broj turista iz cijelog svijeta u hrvatsku metropolu, ove godine bit će održan tek u simboličnoj formi.

Četiri adventske svijeće u adventskom vijencu, simbol pobjede svjetla nad tamom, pale se u katoličkim porodicama, jedna po jedna, svake nedjelje, sve do Božića.