Samo osam dana uoči odlaska Trumpa iz Bijele kuće, američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je Kuba vraćena na popis jer “podržava međunarodni terorizam i dugo godina pruža utočište bjeguncima od američkog pravosuđa, te kolumbijskim pobunjeničkim vođama”. Pompeo je također naveo da je razlog za stavljanje na popis podrška režima u Havani socijalističkom predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduru.

Ova bi odluka mogla dodatno pogoršati odnose između nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja, nakon što ih je bivši predsjednik Barack Obama pokušao normalizirati. Obamina odluka o službenom uklanjanju Kube s liste terorista iz 2015. bio je važan korak prema uspostavljanju diplomatskih odnosa kasnije te godine.

Vraćanje na listu sponzora terorizma dogodilo se nakon mjeseci pravnih provjera, a dio stručnjaka vlade dvoji je li ta odluka opravdana, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

Nadolazeći predsjednik Biden neće moći povući ovu odluku bez dugotrajnog pravnog procesa. Trump je nakon stupanja na vlasti postrožio restrikcije nad Kubom te je uveo sankcije za uvoz nafte iz Venezuele u tu otočnu državu.

Biden je tokom predsjedničke kampanje rekao kako će odmah poništiti Trumpovu politiku prema Kubi “koja je naštetila kubanskom narodu i nije učinila ništa za demokratiju i ljudska prava”, no novi Trumpov potez mogao bi mu otežati posao.

Na listi država sponzora terorizma nalaze se i Sirija, Iran i Sjeverna Koreja.

Inauguracija 46. američkog predsjednika bit će održana 20. januara, a Trump je već najavio da neće prisustvovati.