U tekstu rezolucije potpredsjednik Pence se poziva da “potvrdi ono što je očito užasnutom narodu – da predsjednik nije u stanju uspješno izvršavati dužnosti i ovlasti svog ureda”. Trump je u rezoluciji optužen da je tokom skupa 6. januara ohrabrio “izgrednike i pobunjenike da izvrše upad u Kapitol i tuku se”.

Odlazeći predsjednik optužen je i za “najmanje tri pokušaja intervencije u zakoniti proces prebrojavanja glasova u Georgiji”. Ako Pence ne reaguje na rezoluciju, demokrati su nagovijestili namjeru da umjesto toga Trumpa smijene postupkom opoziva (impeachment). Inicijative kojima se traži smjena predsjednika Trumpa pojavile su se poslije nereda i nasilja koje je uslijedilo nakon što su Trumpove pristalice 6. januara upale u Kapitol, zgradu u kojoj su Zastupnički dom i Senat, što je rezultiralo smrću pet osoba.

Trumpa su mnogi osudili na poticanje svojih pristalica da upadnu u Kongres i onemoguće potvrđivanje pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim 3. novembra 2020. godine. Amandman koji je stupio na snagu 1967. godine, propisuje da potpredsjednik preuzme poslove u slučaju da predsjednik napusti položaj. On osigurava i mehanizam kojim se predsjednik može privremeno odreći svojih ovlasti ako, na primjer, mora biti podvrgnut operaciji i slično.

Ali on postavlja i način bezuslovne smjene predsjednika ako “predsjednik nije u mogućnosti izvršavati ovlasti i dužnosti svog kabineta”.