16.7 C
Bosanska Krupa
Subota | 13. Augusta 2022.

Od naredne godine ukidaju se ljetno i zimsko računanje vremena u EU

Evropska komisija objavila je danas prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomjeranja sata u Evropskoj uniji u 2019. godini, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Članice će same birati na kojem će vremenu biti

– Moramo prestati s tim pomicanjem kazaljki – rekao je Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), dodavši kako će zemlje članice izabrati hoće li prijeći na tzv. ljetno vrijeme cijele godine ili će se vratiti na ono kakvo je bilo prije uvođenja ljetnog računanja vremena (tzv. zimsko vrijeme).

U anketi Evropske komisije provedenoj o tome od jula do avgusta sudjelovalo je rekordnih 4,6 miliona ljudi i većina se izjasnila protiv pomjeranja kazaljki.

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine Evropskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU, u saopćenju pozdravlja odgovor Komisije na želje građana koji su se većinom u provedenoj anketi izjasnili za ukidanje pomjeranja kazaljki na satu.

Prema prijedlogu Evropske komisije, svaka država članica bi do aprila 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena da bi se olakšala tranzicija.

Posljednje obavezno pomjeranje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. marta, 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomjeranje u nedjelju, 27. oktobra, 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomjeranja sata za cijelu Evropsku uniju

Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomjeranja sata za cijelu Evropsku uniju, postavlja jasan i kratak vremenski okvir da bi promjene stupile na snagu te potiče konsultacije na nacionalnom i evropskom nivou da bi se osigurao koordinirani pristup među državama članicama.

– Zakonodavni prijedlog nastoji osigurati da se sve izmjene dogode na koordinirani način između susjednih država članica da bi se zaštitilo pravilno funkcioniranje unutrašnjeg tržišta i izbjegla fragmentacija. Kako bi prijedlog Komisije stupio na snagu na vrijeme, Evropski parlament i Vijeće Evropske unije trebaju ga usvojiti najkasnije do marta 2019. godine – pojašnjava Škrlec.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci