16.7 C
Bosanska Krupa
Subota | 13. Augusta 2022.

Očekuje nas ledena zima sa mnogo snijega!

Prema najavama NASA-inog stručnjaka Martina Mlinčaka (Mlynczak), pred nama je veoma hladna zima, a prema istim najavama, tokom zimskih mjeseci bit će i dosta snijega.

Nova istraživanja

Nakon vikenda s nešto nestabilnijim vremenom, pred nama su ponovo topli dani s dosta sunca, a temperature će biti oko 25 stepeni. Većina meteorologa predviđa da ćemo u miholjskom ljetu uživati cijelog oktobra.

No, zabrinjavaju prognoze Mlinčaka, koji kaže da nas očekuje arktička zima.

– Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma u galaktičkoj eri. Sunčevih pjega nije bilo u skoro svim prethodnim mjesecima ove godine, a ultraljubičasto zračenje naglo je opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reagiraju i da velike hladnoće dolaze – navodi se u njegovom izvještaju.

Prema njegovim tvrdnjama, to se dešava zbog toga što atmosfera gubi toplotnu energiju.

– Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere uskoro bi mogli postati rekordno hladni, najhladniji otkako su počela galaktička istraživanja. Kako se 11-godišnji ciklus sunčanih promjena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna – navodi Mlinčak te dodaje da bi se to moglo dogoditi već ove zime.

 Globalno hlađenje

Ovakvu prognozu potvrdio nam je i Zoran Zadro, nezavisni meteorolog iz Mostara, ističući da sve prognoze za zimu ukazuju na mogućnost prodora arktičkog zraka, i to uglavnom od januara do marta.

– Činjenica je da Sunce ulazi u slabiju fazu aktivnosti i da klizimo postepeno u globalno hlađenje. No, to ne mora značiti nužno ekstremno hladnu zimu i za nas. Kada govorimo o ekstremnim hladnoćama, one se regionalno mogu javiti. Dakle, moguće je da Aziju i sjever Amerike pogodi hladna zima, a da Evropa prođe bez velikih hladnoća, ili recimo da Evropu i Aziju pogodi hladna zima, a da istodobno sjevernu Ameriku zaobiđe ekstremna hladnoća – pojasnio je Zadro.

Ponovo stiže El Ninjo

Svjetska meteorološka organizacija ranije je, također, prognozirala izuzetno hladnu zimu sa mnogo snježnih padavina.

– U Pacifiku će se i ove zime pojaviti klimatska pojava koju nazivamo El Ninjo. Posljednji put to se desilo tokom zime 2016. godine i snažno se odrazilo na klimu širom svijeta. U pravilu, zime u kojima se javlja ovaj fenomen donose ekstremne vremenske prilike – navode iz Svjetske meteorološke organizacije.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci