Pobijedio je nadmoćnom većinom obećavajući da će mrtvih biti toliko da će se ribe u Manilskom zaljevu debljati od leševa koji će plutati Pacifikom. “Savjetujem vam da otvarate pogrebna poduzeća, to će biti dobra prilika za zaradu”, poručio je Rodrigo Duterte, novi filipinski predsjednik.

Pozvao je policiju i građane na bespoštedni rat protiv dilera i kriminalaca, obećavši 100.000 mrtvih u prvih šest mjeseci mandata.

Za sobom je povukao oduševljene mase: prvo su mu dali većinsku podršku na izborima, a potom formirali dobrovoljačke odrede koji pomažu policiji u “čišćenju ulica” – od trgovaca drogom, silovatelja, kradljivaca automobila.

U manje od tri mjeseca koliko je prošlo otkako je Rodrigo Duterte 9. maja pobijedio na predsjedničkim izborima na Filipinima, ubijeno je najmanje 704 dilera droge i ovisnika, upozorile su međunarodne udruge za ljudska prava.

Human Rights Watch i 300 drugih nevladinih udruga ovaj su tjedan poslali neuobičajeno snažan apel Ujedinjenim narodima, tražeći od svjetske organizacije da prekine šutnju i zaustavi val državno sponzoriranog nasilja na Filipinima.

– Pozivamo tijela UN-a za kontrolu trgovine drogom da javno osude strahote koje se događaju na Filipinima. Surovo ubijanje ne može se pravdati kao mjera za kontrolu trgovine drogom – upozorila je Ann Fordham, izvršna direktorica IDPC-a, međunarodnog tijela za suzbijanje trgovine drogom.

– Njihova šutnja je neprihvatljiva dok ljude ubijaju na ulicama dan za danom – osudila je Ann Fordham pasivnost stručnjaka i političara UN-a.

U zemlji s vrlo visokom stopom kriminala i nasilja, raširenom korupcijom i slabašnim pravosuđem Duterte svoju popularnost zahvaljuje upravo obećanju da će očistiti kriminal s ulica.

– Problemi koji muče ovu zemlju i koje hitno moramo riješiti su korupcija, jednako na visokim i nižim razinama vlasti, kriminal na ulicama i masovna prodaja droge na svim razinama društva – ustvrdio je predsjednik Filipina.

Obećao je policajcima nagradu za tijela ubijenih dilera i pozvao obične građane da ubijaju kriminalce, piše jutarnji.hr.

KOMENTARI:
Loading...