Prvu džumu na Novom Zelandu nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu u kojem je ubijeno 50 i ranjeno još toliko muslimana, obilježilo je emitovanje ezana uživo na državnim radio i televizijskim kućama Radiju Novi Zeland (RNZ) i Televiziji Novi Zeland (TVNZ), javlja Anadolu Agency (AA).

Širom Novog Zelanda održani su programi prisjećanja i odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u džamijama Alnoor i Linwood. Nakon što je putem javnih emitera emitovan ezan za džumu-namaz, širom zemlje je održan dvominutno odavanje počasti ubijenim. Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern prisustvovala je klanjanju džuma-namaza u parku Hagley u Christchurchu.

Premijerka Ardern je u kratkom obraćanju prije džuma-namaza citirala hadis poslanika Muhammeda a.s. u kojem je poručila da su svi vjernici kao jedno tijelo.

-Poslanik Muhammed je rekao: “Vjernici jedni drugima ukazuju poštovanje, samilost i simpatije i oni su kao jedno tijelo. Ako jedan dio tijela boluje i drugi dijelovi mu se pridruže u bolu.” Novi Zeland je s vama. U žalosti mi smo jedno – poručila je Ardern.

Alabi Lateef Zirullah, imam džamije Linwood, proučio je ezan, a hutbu je održao imam džamije Alnoor Gamal Fouda zahvalivši premijerki i Vladi Novog Zelanda te svim građanima na podršci. Naglasivši da terorizam nema boju, vjeru ni naciju, on je rekao da se nakon terorističkog napada pokazalo da je Novi Zeland nepobjediv.

-Svijet kod nas može vidjeti primjer ljubavi i jedinstva. Srce nam je slomljeno, ali poraženi nismo – rekao je on.

Mnoge žene na  Novom Zelandu odazvale su se pozivu premijerke Ardern i u znak solidarnosti s muslimanima danas su nosile marame.

Komentari: