Zemljotres jačine 6,3 stepena po Richteru je pogodio Novi Zeland, nekoliko sati nakon početnog potresa u kojem je poginulo dvoje ljudi, prenosi BBC. Novi potres se dogodio u 13:45 sati prema lokalnom vremenu (00:45 GMT), na dubini od deset kilometara, sjeveroistočno od Christchurcha.

Potres jačine 7,5 stepeni po Richteru je ranije pogodio područje s iste dubine i to nakon ponoći što je izazvalo upozorenja za cunami. Velika rijeka se „prepolovila“ od odrona te je stvoren veliki vodeni zid nizvodno.

Stanovništvo koje stanuje u blizini rijeke Clarence odmah je pozvano da pređe na viši teren.

Bilo je na stotine jakih potresa, uzrokujući nestašice struje i prekide u snabdijevanju vodom, nakon početnog potresa.

U saopćenju GeoNeta, projekta za praćenje zemljotresa koji finansira vlada se navodi da je prvi potres bio sačinjen od dva povezana podrhtavanja te da će se potresi nastaviti u narednih nekoliko sedmica i meseci.

Spasioci se nalaze duž istočne obale i zaduženi su za evakuaciju stanovnika. Mediji s Novog Zelanda izvještavaju da su 100-godišnja žena i njena kćeka žive izvučene iz svoje kuće u gradu Kaikoura, nakon što im se kuća srušila u prvom potresu.

Jedna žena je stradala na planini Lyford, jugozapadno od Kaikoura, iako postoje izvještaji da je ona možda umrla od postojećeg zdravstvenog stanja.

KOMENTARI:
Loading...