Guverner ECB-a Mario Draghi najavio je da su spremni da razmotre mogućnost prestanka štampanja novčanice od 500 eura zbog toga što pomažu kriminalnoj djelatnosti.

Draghi je istakao da o ovom potezu razmišljaju zbog konstantnih upozorenja policije da se upravo ove novčanice najviše koriste na crnom tržištu.

Ipak, kako prenosi Večernji list, članovi upravnog odbora banke traže i dodatne dokaze da nije riječ samo o insinuacijama.

U Velikoj Britaniji zaustavili su korišćenje novčanica od 500 eura, koje se više ne mogu dobiti ni na bankomatima ni u bankama još od 2010. jer je 90 odsto potražnje za njima dolazilo iz kriminalnih krugova.

Centralna banka Italije opisala je na koji način novčanice s visokim apoenima pogoduju kriminalnim aktivnostima poput prodaje droge ili utaje poreza jer je novac lakše prenijeti i sakriti.

“Kriminal je djelatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini, pa pomažu novčanice s visokim apoenima”, objasnila je policija u Italiji, u kojoj se takođe procjenjuje da više od 90 odsto novčanica od 500 eura cirkuliše unutar mafije.

Povlačenje tih novčanica razmatra i Finska, a SAD je novčanice od 1.000 dolara povukao s tržišta još 1969. godine, nakon što je utvrđeno da pomažu kriminalcima u razvoju crnog tržišta.

KOMENTARI:
Loading...