Naučnici James Peebles, Michel Mayor i Didier Queloz su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za revolucionarni rad u oblasti astronomije, saopšteno je danas iz Švedske kraljevske akademije nauka.

Kanadsko-američki fizičar Peebles je dobio polovinu novčane nagrade od devet miliona švedskih kruna (913.000 dolara), a Mayor i Queloz dijele drugu polovinu.

Peebles je na teoretskom nivou istraživao kosmos i milijarde galaksija i njihovih jata, navodi se u saopštenju.

“Njegov teoretski rad, razvijan u periodu od dvije decenije, je temelj našeg savremenog shvatanja istorije univerzuma, od Velikog praska do sadašnjeg trenutka”, napominje Švedska kraljevska akademija nauka.

Za švicarskog astrofizičara Mayora i njegovog sunarodnika astronoma Queloza se napominje da su “transformisali naše ideje o kosmosu”.

Mayor i Queloz su otkrili prvu egzoplanetu u Mliječnom putu 1995. godine i pokrenuli revoluciju u astronomiji. Preko 4.000 egzoplaneta pronađeno je od tada u našoj galaksiji, dodaje se u tekstu.

“Neobični novi svjetovi i dalje se otkrivaju, sa nevjerovatnim bogatstvom veličina, oblika i orbita”, napominje se u saopštenju.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...