Novi ministar zdravstva Jens Span (Jens Spahn) drastičan manjak njegovatelja u Njemačkoj želi ublažiti pojačanim uvozom radnika iz zemalja Evropske unije, piše dnevnik Rheinische Post, a kako u nedjelju prenose njemački mediji.

– U Njemačkoj već sada nedostaje više od 17.000 radnika u sektoru tuđe njege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, osim pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i njegovatelje iz evropskog susjedstva. U Evropskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage – rekao je Span, prenosi Index.hr.

On je najavio i ubrzano priznanje diploma i stručnih svjedočanstava iz inozemstva.

– Mjesecima i godinama traje put prije nego što doktorima i njegovateljima koji su već ovdje i koji mogu prionuti na posao budu priznate diplome – rekao je Span i najavio da će se ovaj problem, u saradnji sa saveznim pokrajinama, u čijoj nadležnosti leži priznavanje diploma, ubrzano rješavati.

Političar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbah (Karl Lauterbach) prebacio je Spanu da svojom politikom želi oslabiti EU partnere.

– Mi ne bismo smjeli pokupovati drugim zemljama njihove njegovatelje kojih i sada tamo već nedostaje – poručio je Lauterbah koalicijskom partneru Spanu.

Span je nakon kritika preko Twittera objasnio kako je pojačan uvoz njegovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rješavanja problema drastičnog manjka njegovatelja u Njemačkoj.

Jedan od važnijih elementa, kako stoji i u demokršćansko-socijaldemokratskom koalicijskom ugovoru, jesu i programi kojima bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim, između ostalog, i povećanjem plaća.

Dnevnik Passauer Neue Presse javlja kako je glavni problem slabijeg plaćanja činjenica da mnogi njegovatelji rade na određeno vrijeme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog tarifnog ugovora.

Regularno i na puno radno vrijeme zaposleni njegovatelji zarade oko 3.000 eura bruto mjesečno dok u isto vrijeme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju petstotinjak eura mjesečno manje.

Prema posljednjim statistikama iz 2015., u Njemačkoj radi oko 300.000 stranih njegovatelja, od čega ih najviše dolazi iz Poljske, iza koje slijede Bosna i Hercegovina i Kazahstan.

KOMENTARI:
Loading...