Njemačka policija sumnja da je Boban S. (36), Srbin iz Njemačke, povezan sa terorističkim napadom na berlinskom sajmu.

Nemački mediji, citirajući izvore iz policije, navode da je ubica iz Berlina, Tunižanin Anis A, neko vrijeme živio kao podstanar kod Bobana S. koji je u to vrijeme regrutovao džihadiste u Dortmundu, piše Blic.rs.

DNK u kamionu

Boban S. je uhapšen u novembru, kada je i priznao da je pripadnik Islamske države.

Zdeutsche zeitung navodi da se osumnjičeni kretao u krugovima salafističkog propovjednika Abu Valae, koji je uhapšen zajedno sa Bobanom S.

Tunižan je bio povezan s mrežom Islamske države u Njemačkoj, koju je navodno vodio upravo Abu Valaa.

Njemačka policija došla je do novih informacija o ubici iz Berlina nakon detaljnog pretresa kamiona, kada su otkriveni tragovi koji ukazuju na 24-godišnjeg mladića iz Tunisa.

Ispod sjedišta kamiona pronađene su lične isprave, a dokumenta glase na državljanina Tunisa po imenu Anis A. (24), koji je rođen u gradu Tatavin, prenosi Spigel. Prema informacijama koje prenosi RBB, osumnjičeni je povrijeđen, a u kamionu je pronađena njegova DNK.

U Njemačku je ušao u julu 2015. i zatražio azil, nakon što je 2012. prvo otišao u Italiju.

Osumnjičeni je poznat pod različitim imenima i različitim datumima rođenja. Allgemeine Zeitung iz Mainza navodi da mu je drugi identitet Ahmed A. Dokumenta su izdata u okrugu Kleve, u Sjevernoj Rajni – Westphalia.

Višestruki identiteti

Kako se saznaje, nađeni dokument je tzv. “Duldung”, tj. potvrda o “privremenom odlaganju proterivanja”.

List Welt navodi da osumnjičeni koristi najmanje četiri identiteta, te da ga policija smatra “izuzetno opasnom osobom”.

Živio je u Berlinu i Sjevernoj Rajni i Westphaliji. Podnio je zahtjev za dobijanje azila, ali postupak je i dalje u toku.

Komentari: