– Stvar je pokrenuo predsjednik Aleksandar Vučić, premda je istovremeno pokušao negirati kontakte države i podzemlja – navode ove novine, a prenosi Deutsche Welle.

Ocjenjuje se da je konferencija za medije u subotu, koju su prenosili deseci televizija, “bila neobična čak i za  prilike gdje je uobičajena medijska sveprisutnost predsjednika”.

– Vrhunac predsjednikovog izlaganja bila je prezentacija grozno osakaćenih tijela i odsječenih glava. Najavljeno je da će takve fotografije biti prikazane uz upozorenje da se djecu skloni od malih ekrana.

VEZANI TEKST – Majka žrtve Veljine grupe nakon objave šokantnih snimaka: “Vučiću, zašto si nam to uradio?”

Zločini se pripisuju ekipi Veljka Belivuka, vođe jedne skupine Partizanovih navijača.

– To što se država najednom odlučno suprotstavlja Belivuku i saučesnicima, koje se tereti za ubistva, iznude, otmice i trgovinu drogom, trebalo bi za pristojnu većinu srpskog stanovništva biti razlog da se odahne.

Novinar Michael Martens piše u tekstu za FAZ da su “Belivukovi ljudi već bili viđani kao redari na priredbama predsjednika”.

– Ako zaista dođe do procesa protiv Belivuka – ako i on ne padne kao žrtva smrtonosnih incidenata čestih u tom miljeu – bit će zanimljivo čuti što optuženi ima reći o odnosima sa sadašnjim državnim vrhom – piše Martens.