To je objavila njemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na izvore u Vladi.

U nedejlju će na listu tih pet zemalja biti dodati i Svazilend i Lesoto.

Zabrana će biti na snazi najkraće do 17. februara, ali sa izuzecima koji će se odnositi na državljane i rezidente Njemačke, kao i na zdravstvene radnike i putnike u tranzitu.

Njemačka je uspela da smanji broj dnevnih novozaraženih na ispod 20.000 ove nedjelje, ali je Agencija za kontrolu bolesti danas pozvala građane da striktno poštuju mjere, imajući u vidu nove sojeve koronavirusa, za koje se smatra da su zarazniji.

Direktor Instituta “Robert Koch”, profesor Lothar Wieler rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu da su mutacije virusa razlog za veliku brigu vlasti.

– Stižu nam izveštaji o rastućem broju infekcija zbog novih mutacija. Još uvijek nemamo kompletnu sliku o svim karakteristikama ovih varijanti. Ne znamo još ni da li su opasniji, a ne zna se ni da li vakcinisani i pacijenti koji su preležali COVID-19 imaju imunitet na njih – naveo je.

Vlada Njemačke prošle nedjelje je odlučila da produži stroge epidemiološke mjere do 14. februara.

Škole, vrtići i sve prodavnice koje nisu neophodne ostaju zatvorene, nošenje zaštitnih maski je obavezno u javnom prijevozu, a kompanije su u obavezi da omoguće zaposlenima da rade od kuće.

U Njemačkoj je do sada registrovano više od 2,19 miliona slučajeva, najmanje 55.752 smrtna ishoda, čime je ta zemlja peta najpogođenija virusom u zapadnoj Evropi, poslije Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španije i Italije.