Njemačke vlasti izdvojile su još tri milijarde eura za pokrajine i opštine da bi im pomogle usljed ovogodišnjeg rekordnog priliva izbjeglica i migranata, saopštila je danas vladajuća koalicija.

Lideri koalicije su poslije petosatnog sastanka objavili seriju mjera, poput ubrzavanja procedure za azilante i olakšavanje gradnje centara za azilante, prenosi Srna.

Pored tri milijarde eura za pokrajine i opštine, Vlada Njemačke izdvojiće još tri milijarde eura za finansiranje sopstvenih troškova, poput plaćanja beneficija za lica koja su zatražila azil, navodi se u saopštenju.

Dogovorom je predviđeno da stanovnici Kosova, Albanije i Crne Gore ubuduće nemaju pravo da dobiju azil u Njemačkoj, jer se smatra da je okruženje u kojem žive bezbjedno. Na ovoj listi od ranije su Srbija, Makedonija i BiH.

Cilj ovih mjera jeste ubrzanje procedura za azilante i ekstradicije migranata iz jugoistočne Evrope, kako bi se Njemačka fokusirala na izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemalja, poput Sirije, Iraka i Afganistana.

Vladajuća njemačka koalicija sastala se poslije sedmice u kojoj je u Njemačku stiglo 18.000 izbjeglica.

Odluka kancelara Angele Merkel da dozvoli hiljadama izbjeglica da dođu iz Mađarske u Njemačku izazvala je u vladajućem bloku spor sa konzervativcima iz Bavarske.

Oni smatraju da je Merkelova poslala migrantima “potpuno pogrešan signal”.

KOMENTARI:
Loading...