Najmanje 24 ljudi, među kojima je 11 djece, poginulo je danas u odronu u jednom selu u Kirgistanu, saopćilo je ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

Odron je zahvatio selo Aju u regiji Oš u ovoj planinskoj državi i zatrpao šest kuća sa stanovnicima unutra, saopćilo je ministarstvo, prenose agencije.

– Svih 24 mještana, među kojima je devetero djece, poginulo je ispod odrona na jugu države – rekla je glasnogovornica ministarstva za vanredne situacije Elmira Šeripova.

Ukupno 266 pripadnika spasilačkih ekipa, među kojima su bili i ljekari i vojnici, bili su na mjestu događaja.

Ministar za vanredne situacije Kubatbek Boronov doletio je na mjesto nesreće na zahtjev predsjednika Almazbeka Atamabjeva kako bi preuzeo “sve moguće mjere da olakša posljedice odrona i pruži svu neophodnu pomoć porodicama žrtava”, navodi se u saopćenju na predsjednikovom sajtu.

– Najveći bol u čitavoj ovoj nesreći koja nas je zahvatila do prije tri dana naši sunarodnjaci koji su tu živjeli nisu poslušali stručnjake i odbili su da se presele – rekao je on.

Kako se navodi, stanovnicima je bilo naređeno da napuste ugroženo područje u martu zbog rizika od odrona i 34 porodice su napustile područje, ali su se neki kasnije vratili.

https://twitter.com/NewsfeedTr/status/858326540936921088?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Ffaktor.ba%2Fvijest%2Fnisu-poslusali-savjete-u-odronu-u-kirgistanskom-selu-poginuli-svi-mjestani-meu-njima-i-djeca-246411

KOMENTARI:
Loading...