Čak 170 milijuna najmodernijih kamera Kina je ugradila za nadzor širom cijele zemlje, a sve s ciljem kako je istaknuto da se uz masovni nadzor koji je opremljen najnaprednijom umjetnom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica bori protiv kriminala u toj zemlji.

No, kako stručnjaci ističu taj sistemkoji je izuzetno koristan ipak predstavlja i ogromnu opasnost.

Naime, jako puno protivnika ovog programa tvrdi da na ovaj način Kina u potpunosti uništava slobodu svim građanima.

Tako taj softver ima pristup svim javnim bazama fotografija kineskih građana, koje uspoređuje sa snimkama potencijalnih sumnjivih lica snimljenih uz pomoć sigurnosnih kamera.

Bolji nadzor od FBI-ja

Ukoliko umjetna inteligencija utvrdi da postoji poklapanje, nakon toga izvlači dodatne podatke  o toj osobi- adresu, lijekarski karton, a to ide toliko daleko da iznosi i komentare koje je osoba pisala na društvenim mrežama.

Stručnjaci tvrda da je softver toliko dobar u pronalaženju ljudi  da ima potencijal da se u budućnosti toliko unaprijedi da će čak ma koliko to nevjerovatno zvučalo moći predvidjeti zločine i prije nego što se oni dogode.

Tako je jedna novinar u Šangaju odlučio testirati spomenuti sistem i provjeriti koliko je on uistinu efikasan, a kineskoj policiji bilo je potrebno tačno sedam minuta da ga locira i privede.

Stručnjaci tvrde da je ovaj kineski sistem ne samo najbolji na svijetu nego bolji i od onog koji koristi FBI i to je odlično rješenje za suzbijanje kriminala u svakoj zemlji, no problem je i ono od čega mnogi strahuju da će se zloupotrijebiti za masovnu špijunažu i eliminisanje političkih protivnika. (100posto.hr)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...