Još prije podneva oblaci su se nadvili nad Osijek, a ono što je uslijedilo 20-ak minuta nakon podneva šokiralo je građane. Osim jake kiše koja je u nekim ulicama napravile prave vodene bujice, odjednom je počela padati i jaka tuča, prenosi index.hr.

U samo par minuta osječke ceste su se zabijelile kao da je na njima par centimetara snijega. Vatrogasci su imali pune ruke posla jer su u nevremenu i stabla zapriječila promet na ulicama.

U Vodicama i u opštini Tribunj i Tisno, zbog ogromne štete na stambenim objektima, privrednim subjektima, poslovnim prostorima, u seoskim domaćinstvima i na komunalnoj infrastrukturi, u ponedjeljak, 19. oktobra, najvjerovatije, će biti proglašeno stanje elementarne nepogode.

U Vodicama i susjednom Tribunju, te na području opštine Tisno voda je prodrla u oko 600 objekata.

Šteta se procjenjuje na desetine miliona kuna /više miliona evra/, prenose hrvatski mediji.

Stanovništvo Vodica čiji su objekti pretrpjeli štetu tokom majskih poplava prošle godine, koje su procijenjene na 10 miliona kuna /1,33 miliona eura/, nisu dobili ni lipe iz državnog budžeta, navode mediji.

“Poučen dosadašnjim iskustvima moram priznati da ne znam koliko će proglašenje elementarne nepogode uopše imati učinka za obeštećenje građana i vlasnika oštećenih objekata, jer je poznato da u državnom budžetu nema novca za tu namjenu”, rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

On je naveo da “Hrvatske vode” snose dio krivice za ovu vodenu kataklizmu, jer građani plaćaju slivne vode, a nište se ne čini na poboljšanju sistema odvoda.

KOMENTARI:
Loading...