Francuska izdala narandžasto upozorenje za vemensku nepogodu, a vlasti osiguravaju smještaj vozačima i putnicima.

Snijeg i led u francuskim Alpama blokirali su 15.000 vozila na putu prema skijalištima ili na povratku sa skijanja, izvijestili su francuski mediji.

Francuska je izdala narandžasto upozorenje za vremensku nepogodu dok su lokalne vlasti preduzele napore za osiguravanje smještaja vozačima i putnicima tokom noći na nedjelju.

U subotu su organizirana prihvatilišta u sportskim dvoranama u regiji Savoya.

Upozorenje Vlade

Jedan muškarac je poginuo kada je njegovo vozilo palo u provaliju u regije Iserea, a tri osobe su izgubile život u incidentima povezanim sa snijegom diljem Francuske ranije ove sedmice, piše francuski dnevnikLe Monde.

Vlada je upozorila vozače da budu krajnje oprezni i da izbjegnu putovanje u ovim vremenskim uvjetima ako je ikako moguće.

Snježni uvjeti u francuskim Alpama nastavljaju se i u nedjelju.

Saobraćajni zastoji

Slična slika i na jugozapadu Njemačke. Obilan snijeg, kojeg visok i do pola metra, uzrokovao je velike saobraćajne zastoje.

Policija je u subotu pozvana da obuzda bijesne nesuđene putnike na glavnim londonskim željezničkim kolodvorima jer su zbog tehničkih problema otkazane stotine vlakova.

Direktor željeznice Robin Gisby izvinio se zbog strašnog poremećaja saobraćaja zbog kojega su deseti hiljada putnika obaviješteni da im je bolje na put krenuti autobusom ili autom.

Djelomično zatvaranje dvaju najvećih željezničkih stanica u Velikoj Britaniji dogodilo se istovremeno kad i prvi udar hladnog vremena. Meteorolozi upozoravaju da će temperatura znatno pasti, u nekim dijelovima Škotske čak i na -10.

Do zastoja je došlo zato što božićni radovi na pruzi nisu završili u predviđenom roku.

Oštećeni električni kablovi

Više od 100.000 Britanaca ostalo je u u subotu mraku nakon što je gusti snijeg oštetio električne kablove. Kako piše Telegraph, najgore je na zapadu zemlje gdje jaki udari vjetra onemogućavaju kretanje.

Meteorološke službe najavljuju dodatno pogoršanje vremena i pad temperature do minus 10 stepeni celzija, a strahuje se da bi moglo biti i ljudskih žrtava.

KOMENTARI:
Loading...