Ricky Jackson(59), koji je prošle godine pušten iz zatvora nakon 39 godina robije zbog zločina koji nije izvršio, dobiće milion dolara odštete.

Čovjek koji je veći dio svog života proveo u zatvoru odlučio je da novčanu nadoknadu oslobođenu poreza, uplati u poseban fond, kojim će upravljati njegov dugogodišnji advokat.

– On je vjerovatno najmudrija osoba koju poznajem. Mislim da je poslije svega što je prošao postao zaista veliki čovjek. To što ću bar malo pomoći na početku njegovih narednih 39 godina i to što smo uspjeli da izborimo ovu isplatu predstavlja veliku čast – rekla je Michelle Berry, advokat u organizaciji “Projekat nevinost”.

Jackson je vijest o novcu saznao od jednog novinara koji ga je zvao za komentar.

– Wow, nisam imao pojma. Wow, wow, to je stvarno fantastično, čovječe. Ne znam šta da kažem. Mnogo će mi značiti taj novac – rekao je Jackson za list “Cleveland Plain Dealer”.

Jackson je zatvorenik koji je proveo najviše vremena u zatvoru prije oslobađajuće presude u SAD. On je sa još Afroamerikanaca osuđen 1975. godine za ubistvo trgovačkog putnika na ulici u Clevelandu, na osnovu svjedočenja 12-godišnjeg dječaka koji je tvrdio da je bio svjedok zločina.

Jacksonovi “saučesnici” Wiley Bridgeman i njegov brat Ronnie, koji se sada zove Kwame Ajamu, takođe su oslobođeni.

Do preokreta u slučaju je došlo nakon što je skoro četiri decenije od zločina njegov jedini svjedok, Eddie Vernon, priznao u bolničkoj postelji da je priču izmislio.

Vernon je to priznao svešteniku koji ga je posjetio 2013. godine u bolnici, a zatim je njegova tvrdnja potvrđena vještačenjem i svjedočenjima i ustanovljeno je da je on u vrijeme ubistva bio u školskom autobusu.

Kako je rekao, njega je policija “navela” da svjedoči protiv trojice osumnjičenih.

Jackson je imao 19 godina kada je osuđen, a nakon što je izašao iz zatvora sastao se sa Vernonom i oprostio mu.

Odšteta od milion dolara biće mu isplaćena na osnovu formule koju koristi sud u Ohiu, koja uzima u obzir “izgubljena potencijalna primanja”.

Prema rezultatima istraživanja objavljenim prošle godine, jedan od 25 osuđenika na smrt u SAD je nevin, a 3.000 ljudi trenutno čeka izvršenje smrtne presude.

Nedavno istraživanje lista “USA Today” pokazalo je i da je šansa da policija uhapsi i zatvori Afroamerikance veća nego kod bilo koje druge grupe u SAD.

KOMENTARI:
Loading...