Pokrenuta akcija potrage i spašavanja nakon što je letjelica s brojem leta QZ 8501 izgubila kontakt s kontrolnim tornjem u Jakarti.

Avion kompanije AirAsia sa ukupno 162 putnika i člana posade, koji je letio na ruti iz indonezijskog grada Surabaye prema Singapuru, u nedjelju je izgubio kontakt sa kontrolom zračnog leta, objavili su indijski mediji prenoseći riječi jednog dužnosnika ministarstva transporta.

“U ovom momentu nažalost nemamo nikakvih informacija o tome šta je bilo sa putnicima i posadom aviona”, navela je ova kompanija sa sjedištem u Maleziji na svom Facebook profilu.

Vjeruje se da je avion pao 80 do 100 nautičkih milja od Belitunga, izjavio je zvaničnik nacionalne Agencije za potragu i spašavanje.

Pretpostavlja se da je letjelica kružila iznad mora u blizini Belitunga, da izbjegne oluju u koju je ušla. Međutim, usljed teških turbulencija, vjeruje se da je udarila u more.

“Vjerovatnije je da je avion pao, budući da se radilo o kratkom letu od dva i po sata, nakon četiri sata vjerovatno su ostali bez goriva. Očigledno se radi o veoma teškoj situaciji”, kazao je za Al Jazeeru Ron Bartsch, konsultanat za avijaciju u Sydneyju.


Rodbina putnika provjerava spisak u Kriznom centru [AP]

U međuvremenu je pokrenuta operacija potrage i spašavanja. Civilna avijacija, zračne snage i mornarica Singapura pridružila se potrazi sa dva C-130 aviona.

Indonezijska televizija objavila je da je na letu bilo 149 Indonežana, 3 Koreanaca te po jedan Singapurac, Britanac i Malezijac.

Dužnosnik spomenutog ministarstva Hadi Mustofa izjavio je da je letjelica s brojem leta QZ 8501 izgubila kontakt s kontrolnim tornjem u Jakarti u 6,17 sati po lokalnom vremenu, što je 17 minuta iza ponoći po srednjoevropskom. Avion je trebao sletjeti u Singapur oko 01,30 sati po srednjoevropskom vremenu.

Neuobičajena ruta

Kazao je i da je avion zatražio neuobičajenu rutu leta prije nego je kontakt izgubljen.

Riječ je o avionu Airbus 320-200, sa 155 ukrcanih putnika, dodao je Mustofa. Među putnicima je bilo i 16 djece i beba.

Indonezijska televizija objavila je da je na letu bilo 149 Indonežana, 3 Koreanaca te po jedan Singapurac, Britanac i Malezijac.

Avion kompanije AirAsia sa ukupno 162 putnika i člana posade, koji je letio na ruti iz indonezijskog grada Surabaye prema Singapuru, u nedjelju je izgubio kontakt sa kontrolom zračnog leta.

Singapurski aerodrom na svojim internetskim stranicama za taj let naveo je da “kasni”.

Izgubljen kontakt

U međuvremenu, iz niskotarifne kompanije AirAsije, koju je osnovao 2001. malezijski biznismen Tony Fernandes, potvrdili su da je njihov let izgubio kontakt s kontrolnim tornjem te da je pokrenuta operacija potrage i spašavanja.


Provjera rute leta na aerodromu u Surabayi [AP]

“Ne usuđujemo se da pretpostavimo šta je moglo da se dogodi, osim toga da je izgubljen kontakt”, izjavio je generalni direktor indonežanske Agencije za saobraćaj Djoko Murjatmodjoi dodao da je posljednji kontakt između pilota i kontrole leta ostvaren “kad je pilot zatražio dozvolu da izbjegne oblak time što će skrenuti lijevo i povećati visinu”.

Flightradar24, web stranica koja prati letove, objavila je da je avion isporučen u septembru 2008, što znači da je star šest godina.

Dodaje se i da je letio na regularnoj visini, kada je signal izgubljen.

Na aerodromu Surabaya uspostavljen je krizni centar gde su počeli da se okupljaju rođaci putnika u potrazi za informacijama.

Ministar za saobraćaj Ignasius Jonan rekao je novinarima da će spasilačka operacija biti usredsređena na područje oko otoka Belitung, i da će u njoj učestvovati indonežanska vojska, nacionalna agencija za potragu i spasavanje, kao i Singapur i Malezija.

Kompanija Air Asia, sa sjedištem u Maleziji, posluje u nekoliko zemalja jugoistočne Azije.

Njen osnivač, Fernandes, izazvao je kontroverze ove godine pošto je netačno objavio na Twitteru da je let 370 kompanije Malaysia Airlines sletio sigurno.

Nestanak aviona Air Asije desio se na kraju katastrofalne godine za Malaysia airlines.

Prvo je u martu tajanstveno nestao avion te kompanije, na letu iz Kuala Lumpura u Peking. Pretpostavlja se da je s 239 ljudi pao u Indijski okean. Iako je “prevrnut svaki kamen” potraga za olupinom do danas je neuspješna.

U julu je drugi avion tog prijevoznika srušen nad Ukrajinom i poginulo je svih 283 putnika i 17 članova posade.

KOMENTARI:
Loading...