Dok je u centru svjetske pažnje suđenje “Računovođi iz Auschwitza”, 93-godišnjem Oskaru Groeningu, u sjeni su priče o mnogim drugim akterima ovog logora smrti.

Među njima su i dvije pripadnice SS odreda koje će u grob otići bez da su ikad bile dovedene pred lice pravde.

Samo tri čuvarice pod istragom

Od 3.700 žena koje su radile u nacističkim logorima smrti samo su tri bile pod istagom zbog sudjelovanja u masovnim ubistvima i ostalim ratnim zločinima. Sve tri su bile proglašene prebolesnima da bi bile kažnjene.

Jedna od te tri žene je i zloglasna i nemilosrdna Charlotte S. – čuvarica toliko brutalna da se njenih metoda i danas sjećaju neki preživjeli. Zatvorenike je premlaćivala i na njih puštala svog psa kojeg je istrenirala da ih grize za genitalije.

“Bila je žena koja je iza milog osmijeha skrivala svoju odvratnu narav. Bila je oštra i imala je psa kojeg je indoktrinirala da mrzi zatvorenike. Tjerala bi nas da stojimo nepomično satima na hladnoći ili na vrućini. Ako bi se neko pomaknuo, pustila bi psa na njega. Mnogi nisu preživjeli njegove napade”, svjedočila je jedna od preživjelih.

Tokom svog djelovanja u Auschwitzu Charlotte S. se spetljala s jednim članom SS odreda te je otišla kad je ostala trudna. Danas ima 94 godine i odbija govoriti o svojoj prošlosti.

Okrutne metode

Još jedna zloglasna čuvarica Auschwitza je Gisela S. U SS odredu je radila pod djevojačkim prezimenom – Demming. Čvrsto je vjerovala u Hitlerovu rasističku politiku protiv Židova, Roma i Slavena. Bila je zadužena za “stajaće ćelije” – minijaturne mračne sobice u koje bi natrpala do 15 osoba i tamo ih ostavila danima. Često se dogodilo da bi svi bili mrtvi kad bi nakon nekoliko dana otvorila vrata.

I ona se spetljala s jednim članom SS-a, ali ga je ostavila kad je shvatila da se ne slaže s eksperimentima dr. Josepha Mengelea kojeg je ona iznimno cijenila, piše Daily Mail.

U šezdesetima se čak i našla na optuženičkoj klupi, ali je izbjegla zatvor. Danas kažu da je prestara i prekrhka da bi joj se opet sudilo.

Najstrašnija od svih njih vjerovatno je bila Gertrud Elli Senff, koja se doslovno igrala Boga birajući tko će biti poslan u plinske komore logora Birkenau u kojima je tragično okončano 1,1 milion života.

Neposredno prije dolaska Rusa u Birkenau poslali su je nazad u Njemačku te je na kraju rata izbjegla ruku pravde. Danas ima 92 godine.

“Znamo da je mama imala nekakve veze s Auschwitzom, ali ne znamo kakve. Pokušali smo s njom pričati o tome, ali mozak joj baš više i ne funkcionira”, rekla je njena kćerka, prenosi Dnevnik.hr.

KOMENTARI:
Loading...