U Sjedinjenim Američkim Državama u toku je glasanje na predsjedničkim izborima.

Pravo glasa ima 225 miliona Amerikanaca koji odlučuju između demokratskog kandidata Hillary Clinton i republikanskog Donalda Trumpa.

Prema pisanju američkih medija, utrka za predsjednika je neizvjesna, a najnovije ankete daju blagu prednost Hillary Clinton.

Predizbornu kampanju obilježila je surova borba dvoje kandidata i stalne međusobne optužbe za nesposobnost, ali i afera ponovnog otvaranja istraga FBI-ja protiv Clinton zbog sporne upotrebe privatnog e-maila u službene svrhe.

Kampanju su obilježile i Trumpove sporne izjave o ženama, izbjeglicama, kao i skandal u vezi sa tim da li je izbjegavao plaćanje poreza, ali i tvrdnje da Rusija pokušava da utiče na ishod izbora.

Predizborna kampanja pomno je praćena širom svijeta, uključujući zemlje Balkana, koje najviše zanima šta će dolazak Clinton ili Trumpa na vlast značiti za ovaj region.

Amerikanci danas biraju i novi saziv Predstavničkog doma Kongresa i trećinu saziva Senata. Dvanaest od 50 američkih država u utorak će birati nove guvernere.

KOMENTARI:
Loading...