Velika grmljavinska oluja praćena jakim vjetrom pogodila je danas glavni grad Rusije, a mračni oblaci i dalje se šire.

– U manje od 12 sati Moskvu očekuje 15-20 mm kiše, što je gotovo trećina mjesečne norme. Najveća dnevna količina padavina za 30. juni bila je 22,3 mm, a posljednji put zabilježena je 1923. godine – kazali su iz moskovskog Meteorološkog servisa, te dodali kako kako glavni grad nije vidio takvu oluju već 94 godine.

#грозовойфронт☔

A post shared by Yuri Dolganov (@dolganov_yuri) on

Ranije je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije upozorilo da vjetar tokom oluje može da dostigne i 24 metra u sekundi. Spasioci pozivaju građane da budu oprezni i bez krajnje nužde ne izlaze iz kuće. Meteorolozi najavljuju da bi ovakvo vijeme moglo potrajati do subote.

Najmanje osam putničkih aviona, koji su trebali sletjetina aerodrome Sheremetyevo i Vnukovo, moralo je preusmjeriti svoje letove i sletjeti u zračnu luku Domodedovo, koja je najmanje pogođena olujom, piše Russia Today.

Još dva aviona morala su preusmjeriti letove za St. Petersburg i Kazan.

Zbog nevremena, oko 4.400 ljudi ostalo je bez električne energije u Moskvi i regiji oko Moskv, navodi se u saopćenju Ministarstva energetike.

Uprkos svemu, Moskovljani nisu izgubili smisao za humor u oluji, pa je jedan od građana na svom Instagram profilu napisao “Lijepo je kad led za koktele pada s neba”.

KOMENTARI:
Loading...