epa05124047 Malaysian Prime Minister Najib Razak reacst as his deputy Ahmad Zahid Hamidi (not seen) gives a speech during the International Conference on Deradicalisation and Countering Violent Extremism 2016 (IDC 2016) in Kuala Lumpur, Malaysia, 25 January 2016. Malaysia and other Southeast Asian nations are dealing politics to tackle potential regional threats from the so-called Islamic State (IS or ISIS) and other jihadist groups. EPA/FAZRY ISMAIL

Malezijsko državno odvjetništvo objavilo je da je 681 milion dolara koji su prebačeni na privatni račun malezijskog premijera Najiba Razaka dar saudijske kraljevske porodice i da se ne radi o korupciji ili krivičnom djelu, prenosi novinska agencija Patria.

Umiješanost saudijske kraljevske porodice u slučaj neočekivani je preokret u skandalu oko tajanstvenog transfera sredstava i problema posrnulog državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB), čijim savjetodavnim odborom predsjeda Najib.

“Rezultati istrage pokazuju da se ne radi o podmićivanju ili pronevjeri”, kazao je glavni državni odvjetnik Mohamed Apandi Ali na na brzinu sazvanoj konferenciji za novinare na kojoj je objavljeno da je Najib vratio saudijskoj kraljevskoj porodici 620 miliona dolara zbog toga što nisu potrošeni.

“Razlog za donaciju premijeru Najibu nije ponuđen, to je između njega i saudijske porodice”, dodao je Apandi.

Kazao je kako Najib nije počinio nikakvo krivično djelo prema tri istrage koje je potaknula malezijska agencija za borbu protiv korupcije i da se neće poduzimati više nikakvi drugi koraci.

Malezijsko antikorupcijsko povjerenstvo (MACC) kazalo je ranije kako se radi o političkoj donaciji neidentificiranog bliskoistočnog darovatelja. Državni odvjetnik kazao je kako će MACC-u preporučiiti obustavljanje sve tri istrage.

Najib, kojega mjesecima pozivaju opozicione vođe i ugledne javne osobe da podnese ostavku, tvrdio je da nije učinio ništa loše i da novac nije uzeo za osobne potrebe, piše Index.

KOMENTARI:
Loading...