Londonski Independent, pozivajući se na Daily Beast i izvore bliske Bidenovoj administraciji, piše kako bi moglo nedostajati skoro 20 miliona doza otkako ih je prethodna administracija poslala saveznim državama.

Prema Američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) od prošlog mjeseca je državama poslat 41,1 milion doza, ali je samo 22,7 miliona Amerikanaca primilo vakcinu.

Bidenov tranzicijski tim pretpostavio je da su podaci o niskim stopama vakcinisanja iz razloga što su države polako izvještavale CDC, kao i zbog nespremnosti građana da prime vakcine i drugih problema s opskrbom.

Međutim, prema informacijama koje su Daily Beastu potvrdila dva izvora iz Bidenove administracije, postoje vakcine kojima se ne može ući u traga u skladištima ili drugim mjestima.

Doktor Craig Spencer, ljekar u njujorškoj prezbiterijanskoj bolnici kazao je kako se čini da postoji “nevjerovatna neefikasnost” u distribuciji vakcina u Sjedinjenim Državama, a neke države čak prijavljuju nestašice.

– Imate gradove koji otkazuju termine za cijepljenje, dok podaci govore da još uvijek nisu primijenili velik dio vakcina koji im je isporučen. To je najveći problem – rekao je ljekar.