NATO je stavio oko 300.000 vojnika u stanje visoke pripravnosti zbog tenzija između Rusije i baltičkih zemalja, prenosi Independent.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, kazao je da Alijansa želi ubrzati vrijeme reakcije nekih svojih jedinica, kako bi na vrijeme mogli reagovati u slučaju napada.

Stoltenberg je dodao i da je NATO jako dugo pratio kako Rusija povećava svoju borbenu moć, kao i na koji način koristi propagandu među vlastitim saveznicima, prenosi Times.

-Primijetili smo da je Rusija postala mnogo snažnija u implementaciji osposobljavanja i ulaganja u vojne snage, a troškovi su joj postali tri puta veći od 2000. godine. Rusija također širi propagandu među NATO članicama u Evropi, a to je glavni razlog reakcije NATO-a. Visoka pripravnost naših jedinica je najveća od završetka Hladnog rata -kazao je Stoltenberg.

Britanski predstavnik u NATO-u Sir Adam Thomson otkrio je kako se radi o brojci od oko 300.000 vojnika, te da se traži način kako mobilizirati te jedinice u roku od dvije sedmice, umjesto šest mjeseci koliko bi inače bilo potrebno, prenosi Times.

KOMENTARI:
Loading...