Vijest o terorističkom napadu na džamiju u švedskom gradu Eskilstuna obišla je svijet, ali su se svi veoma brzo vratili prazničnom raspoloženju i tako je to postalo statistička činjenica u brojnim napadima na džamije širom svijeta, koje i ne zovu terorističkima napadima. A da bi tome neko dao vjerski predznak, o tome nema ni govora.

Da se radi o terorističkom činu sa pokušajem ubistva velikog broja ljudi govori podatak da je u vrijeme bacanja molotovke u džamiju, unutra bilo više od dvadeset osoba i da je izabran baš taj trenutak.

Povrijeđene osobe

Pet osoba je povrijeđeno, među kojima i jedna teže, dok je objekat u kojem je smještena džamija pretrpio veliku materijalnu štetu.

Mediji u Švedskoj o ovom događaju pišu kao o “paljevini džamije”, držeći se službenih informacija iz policijskih zabilješki, bez želje da se ko pozabavi dubljom analizom, uzrocima i posljedicama ovog događaja.

Zanimljivo je da je samo nekoliko sati nakon napada formirana grupa na fejsbuku “Ne, hvala džamijama u Švedskoj”, koja je imala već fotografije sa lica mjesta i iskreno se radovala događaju.

Štura saopćenja

Ministri u švedskoj vladi su dali štura saopćenja, u smislu da se tu radi ogranaičavanju vjerske slobode, ali niko od njih nije bio voljan stvari nazvati pravim imenom. Neki mediji čak pokušavaju napad opisati kao međusobni obračun suprostavljenih grupa unutar islama, što pada na plodno tlo rastuće islamofobije koju ovdje jako intenzivira stranka Švedski demokrati (SD). Ta stranka je dobila velik broj glasova na proteklim izborima i koči usvajanje državnog budžeta u kojem je predviđen novac za doseljevanje imigranata u Švedsku.

U Švedskoj inače živi oko četiri stotine hiljada muslimana, od toga su njih oko šezdest hiljada Bošnjaci.

Napadi na njihove vjerske objekte nisu rijetkost. Islamski centar u gradu Malmu je tri puta gorio do temelja. Na ovu istu džamiju u Eskilstuni je bilo nekoliko napada, ali je zanimljivo da nikad dosad ni za jedan napad nisu otkriveni počinioci, što stvara dodatni strah kod muslimana i daje osnov za priče o zavjeri vlasti i onih koji rade ta zlodjela.

KOMENTARI:
Loading...