Policija javlja kako se trenutno odvijaju sukobi unutar univerziteta. U vrijeme napada u univerzitetskom kampusu nalazile su se stotine studenata, prenosi CNN.

Iz zgrade univerziteta, koju su okružili pripadnici policije i vojske, mogu su se čuti pucnji i ekplozije, prenio je AP, pozivajući se na policijske izvore.

Za sada nijedna teroristička grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali su somalijski militantni pripadnici grupe al-Šabab često izvodili napade u Keniji u protekle četiri godine, navodi BBC.

Kenijska Nacionalna policijska služba je saopštila da su naoružani napadači upali u kampus pucajući najprije u čuvare, nakon čega je došlo do žestoke razmjene vatre sa policajcima koji obezbjeđuju studentske hostele, ali su napadači ipak uspjeli da uđu u univerzitetski kompleks.

Očevici su rekli lokalnim medijima da su napadači upali u džamiju univerziteta u vrijeme jutarnje molitve.

Iz jedne od zgrada u okviru kompleksa izlazi dim, navode očevici.

Garisa, koja se nalazi 150 kilometara od granice sa Somalijom, naseljena je velikim brojem kenijskih Somalaca, podsjeća BBC.

Somalijska islamistička grupa al-Šabab ranije je organizovala više napada u Garisi i širom Kenije, počev od 2011, ukljućujući najpogubniji napad na tržni centar “Vestgejt” u prestonici Najrobiju 2013. godine, kada je ubijeno 67 ljudi.

Oni su organizovali napade kao odmazdu zbog toga što je Kenija slala svoje vojnike u susjednu Somaliju.

Al-Šabab se bori za stvaranje islamske države u Somaliji, a i SAD i Velika Britanija su zabranile ovu organizaciju kao terorističku grupu.

KOMENTARI:
Loading...