Sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT), Olufemi Elias naložio je upravniku Pritvorske jedinice u Haagu da presluša i rezimira neprivilegovane telefonske razgovore pritvorenika Radovana Karadžića tokom posljednjih pet dana, počev od 1. maja 2019. godine.

Kaže Elias da je to odgovor na pismo koje su mu uputili Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, a povodom sudjelovanja haškog optuženika Radovana Karadžića na tribini u Crnoj Gori telefonskim putem.

– Ova odluka je utemeljena na mogućnosti da je Karadžić mogao počiniti prekršaj kada je, po svemu sudeći, učestvovao u jednom javnom događaju bez odobrenja upravnika. U tom pogledu, uvažavam bojazni koje ste iznijeli i htio bih vas obavijestiti da se preduzimaju koraci kako bi se ispitala ova stvar. Uvjeravam vas da je rješavanje ovog pitanja prioritet za Sekretarijat – kaže se u pismu koje je Elias uputio Muratu Tahiroviću, predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Muniri Subašić, predsjednici Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa”. (Fena)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...