Nakon šest decenija vjernici shvatili da njihova džamija nije pravilno okrenuta prema Kibli u Meki i promijenili pravac okretanja pri klanjanju namaza.

Džamija Kakac u turskom gradu Kutahji izgrađena je 1956. godine sredstvima dobrotvora, a vjernici su proteklih dana obavijestili imama džamije i zvaničnike Muftijstva da sumnjaju u pravilan položaj džamije.

Muslimani širom svijeta se pri klanjanju namaza okreću prema Kibli, odnosno prema Meki, pa su i sve džamije okrenute u tom pravcu.

Muftija Jusuf Gul je naložio da se utvrdi da li su sumnje vjernika osnovane i ispostavilo se da su vjernici već 60 godina klanjali, a da pravac u kojem je džamija okrenuta odstupa za 69 stepeni od pravca Kible.

“Utvrdili smo veliko odstupanje. Vjernicima sam jasno kazao da se to na neki način mora popraviti, ali da ne brinu da su njihove dosadašnje molitve bile upitne, jer takva vrsta greške ne kvari namaz. Rušenje džamije ili njenih zidova bi u ovom trenutku izazvalo druge probleme, pa smo odlučili u džamiji iscrtati nove linije za redanje vjernika u namazu i problem smo za sada tako riješili”, kazao je muftija Gul.

Imam džamije Mehmet Izbudak je kazao da su mnogi vjernici sada iznenađeni kada vide da se u namazu ne okreće u pravcu u kojem je džamija prvobitno izgrađena, ali svi razumiju da je tako ispravno postupati.

“Tokom namaza se sada okrećemo prema kibli i tako ćemo i nastaviti. U narednim danima ćemo i imamsku poziciju minber premjestiti na mjesto na kojem bi trebala biti”, kazao je Izbudak.

KOMENTARI:
Loading...