-Oglas-
Svijet

Najveće elektronsko groblje u Gani: Milioni aparata sa Zapada truju afričko tlo

-Oglas-
Šokantne fotografije iz Gane otkrivaju gdje završavaju milioni elektronskih aparata iz cijelog svijeta.
Ogromna deponija Agbogbloshie jedno je od najvećih elektronskih grobalja na svijetu. Hiljade razbijenih TV aparata, računara, mikrovalnih pećnica i frižidera ilegalno se doprema iz zapadnih zemalja, jer to košta manje od recikliranja u zemljama porijekla.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija u 2014. godini je odbačeno više od 40 miliona tona elektronskog otpada, a samo šest miliona reciklirano je u skladu s propisima.

Deponija u Gani izvor je prihoda za mnoge siromašne stanovnike. Mladići dolaze tražeći nešto vrijedno što bi mogli preprodati. Oni ne mare što iz aparata cure toksične materije koje mogu naškoditi njihovom zdravlju.

Prijevoz slomljenih ili aparata kojima je istekao rok trajanja u Afriku je ilegalan, no vješti trgovci iskorištavaju rupu u zakonu i aparate označavaju kao upotrebljive.

-Oglas-

Zbog toga, pojedine afričke zemlje postaju groblje za elektronsku opremu koju razvijene zemlje odbacuju.

Otpad odbačen u 2014. godini sadržavao je 300 tona zlata, 16 miliona tona željeza i skoro dva miliona tona bakra, kao i značajne količine srebra i aluminija, no ono što zabrinjava je količina žive i drugih otrovnih tvari koja mogu dovesti do zatajenja organa i teških mentalnih oštećenja.

Te tvari cure i zagađuju zemlju, zrak i vodu, no siromašni mladići Gane o tome ne razmišljaju dok svakodnevno pretražuju deponiju.

KOMENTARI:
-Oglas-
Loading...