Dok nevladine organizacije i aktivisti upozoravaju na prekomjernu upotrebu sile policijskih snaga nad prodemokratskim demonstrantima, Kina upućuje sve žešće prijetnje o mogućoj direktnoj intervenciji na teritoriji Hong Konga, što može biti reputacijski i ekonomski rizik za zemlju koja se dugo oporavljala od izolacije nakon krvavog slamanja demonstracija na Tiananmenu prije 30 godina, pišu svjetski mediji, prenosi RSE.

Prodemokratski protesti u Hong Kongu traju već deset sedmica, policijske snage su sve nasilnije i nema naznaka da će se ijedna strana povući, piše list Gardijan (The Guardian).

Grupe za zaštitu prava i demokratski aktivisti optužili su policiju u Hong Kongu da je proteklih dana koristila pretjeranu silu ispalivši suzavac u zatvorenu stanicu podzemne željeznice nakon masovnih hapšenja koja su sproveli policajci preobučeni u demonstrante. Policija je također prijavila povrede među svojim redovima – iritacije očiju uzrokovane laserskim pokazivačima i opekotine od benzinske bombe.

Komentarišući video snimke kako policija ispaljuje suzavac na stanicu podzemne željeznice u nedjelju navečer u Kvajifongu i nesmrtonosne projektile u neposrednoj blizini demonstranata koji su pokušavali pobjeći iz metroa, direktor organizacije Amnesti internešnel (Amnesty International) Hong Konga Man-Kei Tam je doveo u pitanje upotrebu takve sile jer se činilo, kako kaže, da demonstranti ne pokazuju agresiju prema policajcima.

Posmatrač građanskih prava, lokalna grupa za zaštitu prava koja šalje posmatrače na proteste, također ukazuje na policijsko nasilje ali i korištenje policijskih službenika koji su preobučeni kao demonstranti, “koji su možda djelovali kao agitatori prije nego su izvršili masovna hapšenja”.

Tokom vikenda, dodaje Gardijan, novinare je napala grupa stanovnika za koje se vjeruje da su prokineske pristalice. “Nasilje nad novinarima, bilo da dolazi od policije ili propekinške mafije, postalo je sistematsko i jasno ima za cilj da obeshrabri medije od praćenja protesta u Hong Kongu”, rekao je Sedrik Alvijani (Cédric Alviani), šef ureda Reportera bez granica Istočne Azije, ujedno pozivajući na nezavisnu istragu o brutalnosti na protestima.

Nakon informacija o upotrebi prekomjerne policijske sile tokom vikenda, nekoliko hiljada demonstranta je u ponedjeljak blokiralo aerodrom. U jeku protesta, zakonodavci i novinari su pozvani da svjedoče demonstraciji vodenih topova, za koje je Amnesti upozorio da mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda ako se zlouptrijebe unutar zatvorenih prostora Hong Konga.

Policija Hong Konga je u ponedjeljak demonstrirala vodeni top za razbijanje demonstracija u znak upozorenja demonstrantima kako vlasti pooštravaju svoj pristup zbog nasilja koje već dva mjeseca zarobljava azijsko financijsko središte, navodi agencija Rojters (Reuters).

Policija nikad ranije nije koristila vodeni top, iako su dva kupljena nakon prodemokratskih protesta 2014. godine, ističe agencija. Povodom prikazivanja topa oglasio se Amnesti internešnal koji je ocijenio da je riječ o moćnom oružju dometa do 40 metara koje može izazvati ozbiljne povrede, pa čak i smrt. Ali neki glasovi establišmenta zahtijevali su njegovo korištenje, ukazuje Rojters citirajući propekinškog zastupnika, Junisa Hoa, koji je na svom Fejsbuk profilu napisao: „Okusit ćete vodene topove! Vrlo brzo!“.

Sve nasilnije demonstracije ovog ljeta uronile su teritorij pod kineskim vlastima u najozbiljniju krizu posljednjih decenija, predstavljajući jedan od najvećih izazova kineskom vođi Si Đipingu otkako je došao na vlast 2012. godine. Policija je uhapsila više od 600 ljudi od kada su nemiri započeli prije više od dva mjeseca, navodi agencija.

Demonstranti kažu da se bore protiv erozije aranžmana “jedna zemlja, dva sistema” koji osigurava određenu autonomiju za Hong Kong od kada ga je Britanija vratila Kini 1997. godine. Oni traže ostavku gradskog čelnice Keri Lam (Carrie) i nezavisnu istragu postupanja prema demonstrantima.

Vlasti su nazvale demonstracije nezakonitim i opasnim, naglašavajući njihov utjecaj na ekonomiju koja već propada. Također, ukazuje Rojters, Peking kaže da kriminalci i agitatori podstiču nasilje ohrabreni „miješanjem“ stranih sila.

Dok se Hong Kong pripremao za deseti vikend protesta, Kina je uz pomoć provladinih medija optužila SAD da podržavaju demonstracije i potiču nemire, te je upozorila na mogućnost direktne intervencije ako vlasti Hong Konga ne uspiju same ugasiti nemire, piše Volstrit žurnal (The Wall Street Journal).

Krajem prošle sedmice, propekinški mediji objavili su fotografiju Džuli Eda (Julie Edah), šefice političke jedinice generalnog konzulata SAD-a u Hong Kongu, koja se u predvorju hotela sastala s istaknutim članovima opozicije, uključujući 22-godišnjeg Džošuu Vonga, ključne figure u protestima koji su potresli Hong Kong prije pet godina.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...