Ruski vojnik, koji je ubio osam kolega na istoku Rusije prošloga mjeseca, rekao je kako je reagirao na kontinuirano maltretiranje i prijetnju silovanjem, javlja The Moscow Times.

Dvadesetogodišnji Ramil Shamsutdinov uhapšen je 25. oktobra u vojnoj bazi te je optužen za ubistvo. Iz Ruskog ministarstva odbrane kazali su da je bio u pitanju nervni slom, ali kasnije dojave upućuju na navodno maltretiranje unutar jedinice u izoliranom gradu Gornyju.

“Časnici su taj dan rekli kako će me silovati”, rekao je Shamsutdinov za Bazu.

“Znam da su to učinili drugima prije mene, nije bilo izlaza. Ako je te večeri bio moj red, šta sam trebao učiniti”, dodao je.

Njegov otac Salimzhan Shamsutdinov rekao je kako je u bazi bilo neprestanog maltretiranja koje je njegovog sina bacilo preko ruba.

Prema njegovim navodima, mladi vojnik ne žali zbog svoga postupka.

“Žao mi je, nisam imao izbora. Ili bi oni ubili mene ili bih ja ubio njih”, poslao je svom ocu poruku putem ruskih medija.

Dodao je kako mu je žao jedino što je slučajno udario dvojicu kolega, ali da zbog ostalih ni najmanje ne žali.

Prema pisanju Baze, navodno je sve počelo kad su mu nadređeni ukrali mobitel četiri mjeseca prije pucnjave, a fizičko nasilje nije jenjavalo.

U međuvremenu, čelnik grupe “Časnici Rusije” rekao je kako sistemsko maltretiranje u vojsci ne postoji i krivio je nasilne videoigrice za Shamsutdinov čin.

Ruski ministar odbrane Sergei Shoigu također je rekao kako maltretiranje više nije problem u ruskoj vojsci.

“Nema mjesta maltretiranju u vojsci”, rekao je Shoigu.

Ipak, Guardian javlja da je lokalni portal 72.ru objavio kako je zapovjednik u bazi zahtijevao novac od vojnika, prisiljavao ih da ostanu budni danima i zlostavljao mlade vojnike na razne načine.

U ruskoj javnosti pojavilo se pitanje o sistemskom maltretiranju mladih vojnika koje je počelo još u SSSR-u.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...