Gantz, koji boravi u zvaničnoj posjeti Washingtonu, nakon sastanka s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, razgovarao je i s Austinom. U saopćenju Pentagona navedeno je kako je razgovarano o nizu regionalnih pitanja uključujući prijetnje koje predstavljaju bespilotne letjelice, ali i razvijanju saradnje u oblasti odbrane.

Navedeno je kako je američka administracija ponovila podršku primirju od 21. maja, u cilju postizanja trajnog mira između Palestinaca i Izraelaca.

– Pored toga predsjednik (Joe Biden, op.a.) naglasio je podršku kada je u pitanju obnova sistema odbrane Izraela ‘Željezna kupola’ – navedeno je u saopćenju.

Dvojica zvaničnika dali su i izjave za medije.

Tom prilikom Austin je ponovio podršku SAD-a Izraelu te ponovio da Izrael ima pravo braniti se od regionalnih prijetnji koje predstavljaju Iran, proiranske grupe i terorističke organizacije.

– Administracija potpuno podržava pravo vaše zemlje da se branite od projektila Hamasa koji izvodi neselektivne raketne napade te drugih militanata u Gazi protiv izraelskih civila – rekao je Austin.

Osvrnuo se i na smirivanje tenzija na Zapadnoj obali i u Al-Qudsu (Jerusalemu) te humanitarnoj pomoći ljudima u Gazi.

– Predsjednik je istakao punu podršku obnovi odbrambenog sistema Izraela Željezna kupola koji je tokom posljednjeg sukoba spasio živote mnogih nevinih ljudi. Sada, kada gledamo naprijed tražimo trajnu sigurnost za Izraelce i Palestince – rekao je Austin.

Gantz je kazao kako su tenzije u posljednje vrijeme donijele i priliku za promjene.

– Nakon vojnih napora, sada je vrijeme za diplomatske korake koji će spriječiti ili odložiti novi vojni sukob – rekao je Gantz.

Istakao je kako Iran nastavlja razvijati nuklearno oružje i pružati podršku svim militantnim grupama na Bliskom istoku.

– Da budem jasan, Iran je prije svega globalni i regionalni problem. Istovremeno, kao što su i njegovi lideri rekli, egzistencijalna je prijetnja za Izrael. Svjestan sam važnosti dijaloga u vezi sporazuma koji će u budućnosti zaustaviti nuklearno naoružavanje. Zaustaviti Iran je zajednička strateška potreba SAD-a, Evrope, zemalja Bliskog istoka, Izraela i naroda Irana – smatra Gantz.

U izraelskim napadima na Gazu poginulo je 254 Palestinaca, među kojima je 66 djece i 39 žena, a ranjeno je 1.948 ljudi. Nekoliko hiljada objekata je u potpunosti srušeno ili uništeno do te mjere da se ne mogu koristiti.

Napadi koje je Izrael na Pojas Gaze pokrenuo 10. maja, u skladu s dogovorom s Hamasom o prekidu vatre, obustavljeni su 21. maja.