Militanti Islamske države briju brade i odijevaju se kao žene u pokušaju da izbjegnu odlazak na ratište, tvrde iračke snage.

Niz slika koje su se pojavile prikazuju našminkane muškarce u haljinama i grudnjacima u pokušaju bijega iz sjevernog Iraka. Fotografije objavljene na Instagramu prikazuju mladiće sa burkama, ali i starije muškarce s brkovima.

Na jednoj od njih uplašeni tinejdžer kojeg drže za vrat nosi ružičasti karmin. Nije poznato kada je fotografija snimljena.

Osim ovoga, na pomenutom profilu objavljene su i fotografije mrtvih boraca, izvijestio je Sunday Mirror.

Prema Šerijatskom zakonu, kojeg se ISIS djelimično pridržava, žene ne moraju odlaziti u borbu. Vjeruje se da se džihadisti užasavaju od pomisli da ih ubije žensko, jer misle da će ih to zaustaviti od dobijanja 72 djevice u raju, piše Daily Mail.

Ali ljudi – pa čak i dječaci u dobi od 13 godina – pridružuju se ISIS-u.

Fotografije su objavljene samo pet dana nakon što je objavljeno da je trojici muškarca, optuženih za homoseksualizam, jedan od dželata ISIS-a javno odrubio glave.

Iračka vojska i milicija, uz potporu koalicije koju predvodie SAD i Irana, bore se da potisnu ISIS iz okolnih područja. No, ponovno osvajanje Ninivea i Mosula predstavlja veliki izazov za Bagdadske snage, jer su militanti imali više od devet mjeseci da utvrde položaje u navedenim gradovima.

Iračke snage su prošle sedmice pokrenule veliku operaciju u cilju ponovnog osvajanja Tikrita, a ako akcija bude uspješna, biće to korak naorijed prema Mosulu.

KOMENTARI:
Loading...