Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Nijemce da okrenu leđa protumuslimanskim demonstrantima, koje naziva rasistima punim mržnje, i poručila da Njemačka mora pružiti dobrodošlicu ljudima koji bježe od ratova.

U neobično oštro sročenoj novogodišnjoj poruci svojim sugrađanima, Merkel je osudila i Rusiju zbog njenih poteza u Ukrajini, prenio je Dnevnik.hr.

Mnogo Nijemaca zabrinuto je zbog porasta tražilaca azila iz ratom zahvaćenih zona. Pojavio se novi pokret Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA) koji svakog ponedjeljka organizuje proteste u Dresdenu na kojima se okuplja sve više ljudi.

To čine po uzoru na proteste koji su se svakog prvog dana u sedmici organizovalli uoči pada Berlinskog zida prije 25 godina. Merkel to naziva podvalom.

– Danas, mnogo ljudi opet ponedjeljcima uzvikuje: “Mi smo narod!”. Ali, oni zapravo misle: “Ne pripadate ovdje zbog boje svoje kože ili vjere”. Zato kažem svima koji idu na te demonstracije, ne nasjedajte na to. U njihovim su srcima često mržnja, bezobrzirnost i predrasude – rekla je Merkel.

Djelomično zbog bremena svoje nacističke prošlosti, Njemačka ima zakone o azilu koji su među najliberalnijima u svijetu. Broj tražilaca azila u Njemačkoj narastao je na 200.000 u ovoj godini, četiri puta više nego u 2012.

Na posljednjem protestu PEGIDA-e 22. decembra bilo je 17.500 ljudi. Ankete sugerišu da trećina Nijemaca do neke mjere simpatizira te proteste.

Merkel naglašava da Njemačka ima dužnost pružiti zaklon ljudima koji bježe od ratova i njihovoj djeci osigurati odrastanje bez straha.

KOMENTARI:
Loading...