Holandski novinar objavio je snimak u kojem su u punoj mjeri otkriveni katastrofalni uslovi u hrvatskim izbjegličkim kampovima. Novinar je uspio da se provuče kroz obezbjeđenje i administraciju “maskiran” u izbjeglicu.

Dani Gosen, holandski reporter libanskog porijekla, koji radi za holandsku televiziju 3onderzoekt, ušao je u migrantski kamp na hrvatsko-srpskoj granici kako bi razotkrio prave muke izbjeglica u ovoj zemlji, prenosi Newsweek.rs.

Na snimku se vide izbjeglice koje nemaju prikladno sklonište i spavaju na podu okruženi ogradama. Pretpostavlja se da je u pitanju izbjeglički kamp u hrvatskom selu Opatovice. Gosen je uspio da uđe u kamp bez ikakvih papira, predstavivši se kao Kalid Gasan. Prošao je medicinske testove i administraciju sve vrijeme snimajući.

“Ovo je nevjerovatno. Registrovao sam se kao izbjeglica iz Sirije, koja je još uvek student, a imam 34 godine”, rekao je u kameru dok se udaljavao od ulaza u kamp.

“Tresem se. Plašim se šta bi mi uradili da su me otkrili”, dodao je.

Na kraju videa, Gosen govori o uslovima kojima je posvjedočio.

“Nalazim se u kampu i šokiran sam. Ono što vidim je totalno apsurdno. Ljudi leže jedni na drugima. To je nevjerovatno. Želim da odem odavde što prije. Ostati ovde jedan dan je ok. Ali ovo je ludo. Ovo je nehumano”, poverio se novinar kameri.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je nedavno, usljed nesposobnosti Hrvatske da se izbori sa migrantskom krizom, optužila njemačku kancelarku Angelu Merkel za izazivanje talasa izbjeglica.

“Gospođa Merkel ih je pozvala, a sada je povukla ručnu navevši da Njemačka ne može da apsorbuje više migranata. To je uradila kao da nije znala da će povlačenje ručne dok je toliko automobila na putu izazvati haos. Ovo mora da se riješi”, rekla je.

 

KOMENTARI:
Loading...