“Žrtve genocida u Srebrenici nikada ne smijemo zaboraviti. Ne zaboravimo i ne dozvolimo da se tako nešto ponovi”, kaže Amir Aletić, aktivista i rukovodilac organizacionog odbora Marša šutnje.

“Cilj ovog okupljanja je pored ostalog i da pošaljemo poruku njemačkim političarima da omoguće da se u njemačkim školama počne govoriti o genocidu u Srebrenici. Također želimo i da se ne zaboravi genocid i svi zločini u BiH, jer ako zaboravimo, onda postoji opasnost da se ponove”.

Sličnog mišljenja je i Mehmed Valjevac, koji sa Aletićem već petu godinu za redom radi na organizaciji Marša šutnje koji je ove godine održan pod okriljem Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, piše DW.

“Cilj održavanja ovog marša je prije svega da se ne zaboravi genocid u Srebrenici. To smo dužni žrtvama i njihovim porodicama. Također, radimo na tome da jedna ulica ili trg u Dortmundu dobiju ime Srebrenica”, kaže Valjevac i dodaje da se “ovim Maršom ne prisjećamo samo žrtava genocida u Srebrenici. Maršom šutnje u Dortmundu ne želimo zaboraviti ni jednu žrtvu u BiH.”

Dan kada prorade emocije

Među blizu 2.000 učesnika Marša šutnje je bilo i nekoliko onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici i koji su se, krećući se kroz šume, u julu 1995. godine, umorni i izgladnjeli, uspjeli spasiti svoje živote

Jedan od njih je i Nedžad Osmić koji danas živi i radi u Kelnu. 1995. godine je imao 22. godine. On se u Dortmundu prisjetio dana kada su došli vojnici UN-a i kada je Srebrenica postala zaštićena zona.

“Na žalost, vojnici UN-a nas nisu zaštitili”, kaže Osmić koji se u emotivnom govoru u Dortmundu sjetio dana kada mu je na rukama preminuo prijatelj i to samo nekoliko kilometara od, kako kaže ” slobodne teritorije.”

“Danas prorade emocije. Ne smijemo dozvoliti da genocid u Srebrenici padne u zaborav. Ovakvim okupljanjima želimo podsjetiti građane Njemačke na ono što se dogodilo u agresiji na BiH. Sjećanje na Srebrenicu je za nas preživjele bolno. Želimo da pravda bude zadovoljena i da počinioci budu kažnjeni”, kaže Osmić.

Dirk Planert: “U Srebrenicu na godišnji odmor.”

Njemački novinar i humanitarac Dirk Planert je rat proveo u Bihaću. Nedavno je boravio u tom gradu u kojem se, kako kaže, sjetio ratnih scena jer se susreo sa ljudima kojima je također prijeko potrebna pomoć. Riječ je o migrantima koji preko tzv. Balkanske rute pokušavaju doći u Zapadnu Evropu. Planert je nakon rata u BiH u nekoliko navrata pomagao i Srebreničanima.

“Ako neko u Njemačkoj negira holokaust čini kazneno djelo, ali ako to ponovi nekoliko puta, onda ide u zatvor. U BiH takvi zakoni ne postoje. U BiH aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH stalno negira genocid u Srebrenici bez obzira što je u Hagu više puta dokazan da je u Srebrenici izvršen genocid”, kaže Planert.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...