Makedonske televizije i radio stanice od danas nemaju pravo da emituju srpsku muziku, pošto je Udruženje za zaštitu autorskih i muzičkih prava Makedonije (Zamp) prošle sedmice zabranilo da se emituje makedonsku.

Zabrana emitovanja srpske muzike došla je na zahtjev srpske organizacije za muzička prava Sokoj, koja je podržala makedonski Zampom, čiji zahtjev je povećanje tarifa za emitovanje muzike, ali i sprečavanje osnivanja drugog konkurentskog udruženja koje je ponudilo niže tarife.

Makedonske privatne televizije su potvrdile da će na njihovom programu ostati šou programi Pink i Grand produkcije, jer su prava za njih već otkupljena.

Zbog zabrane Zampa danas neće biti održan ni tradicionalni festival makedonske narodne muzike u Valandovu, koji je trebalo direktno da se prenosi na makedonskom javnom televizijskom servisu MRT.

Udruženje privatnih televizija koje imaju nacionalnu frekvenciju najavilo je tužbu protiv Zampa i od Ministarstva za kulturu Makedonije zatražilo da tom udruženju oduzme licencu, jer im zabrana onemogućava da ispune zakonom propisanu obavezu emitovanja makedonske muzike.

Udruženje televizija smatra i da je nova tarifa koju traži Zamp od 750 denara (blizu 12,5 eura) za jedan minut, previsoka i da znači ogromnu zaradu za to udruženj.

Emitovanje muzike makedonskih i srpskih autora nije dozvoljeno ni u ugostiteljskim objektima i na svadbama i drugim proslavama.

KOMENTARI:
Loading...