epa04980305 Migrants arrive at the railway station in Zakany, 230 kms southwest of Budapest, Hungary 16 October 2015 after they crossed the Hungarian-Croatian green border. Hungary will close its 'green border' to Croatia at midnight. EPA/Gyorgy Varga HUNGARY OUT

U subotu,  oko 40-ak minuta poslije ponoći, 30-ak mađarskih vojnika razvuklo je bodljikavu žicu preko neslužbenog graničnog prijelaza iz Hrvatske u Mađarsku kod Botova i zatvorile ga nakon što su ga prešle i posljednje izbjeglice koje su noćas vozom stigle iz Tovarnika, prenosi novinska agencija Patria.

Na tom mjestu nalaze se novinari te pripadnici mađarske policije i vojske od kojih su neki nalaze pod punom ratnom opremom.

U ranim jutarnjim satima glasnogovornik mađarske vlade bi trebao održati konferenciju za mađarske novinare. Kako javljaju mađarski mediji moguće je da na granici dođe do tenzija. Granice će čuvati vojnici, ali i vodeni topovi.

Posljednji voz s oko 1500 izbjeglica stigao je kasno sinoć do Botova, Mađari su ih propustili iako je već prošla ponoć. U posljednjem vozu bio je velik broj ljudi s malom djecom od kojih su mnoga vidljivo iscrpljena i bolesna.

Na ilegalnom prijelazu kod Botova, osim policije, pomoć izbjeglicama pružaju brojni volonteri, aktivisti Crvenog križa, UNHCR-a, vatrogasci i medicinsko osoblje, piše Index.

KOMENTARI:
Loading...